SERKAN11 {***KRAL***}
Mesaj Sayısı : 1081 Yaş : 30 Nerden : KOCAELİ İş/Hobiler : -MeKaNcI- Lakap : aDS_Coo (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : !^^SeRkAn^^! (S.ADIM) : boşver sALLa (YAŞIM) : 13_14 gircem (NERELİ) : ***TOkat*** (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : (AVATAR) : Ruh Hali : Hayvanım : (Seviye) : Rep Puanım : 4682590022212 Ödülü : Kayıt tarihi : 08/09/08
mEkAnN mEkAnN: -MeKaNcI-
| Konu: Döl suyunda onarım hücreleri var C.tesi Eyl. 27, 2008 3:10 pm | |
| Döl suyunda onarım hücreleri var
Döl suyundaki kök hücreleriyle dölütteki bozukluklar düzeltilebilecek. Amerikalı bilim adamları gebe koyunların döl suyu kök hücreleriyle, laboratuvarda soluk borusu dokusu üreterek anne koyunun karnındaki kuzulara naklettiler. Böylece normal soluk alabilen sağlıklı kuzular doğdu.
Araştırmacıların anne koyunlardan aldıkları hücreler, mezenşim kök hücrelereydi. Embriyona ait bu hücreler, her tür beden hücresine dönüşen embriyonik kök hücrelerle doğrudan ilişkilidir. Mezenşim hücreleri her ne kadar embriyonik kök hücreleri kadar çok yönlü değişmeseler de yine kas, kemik, kıkırdak, yağ dokusu gibi çeşitli dokulara dönüşebiliyorlar.
Bu hücrelerden döl suyunda bol miktarda bulunuyor ve bilim adamları soluk borusu dokusunu sadece iki tatlı kaşığı dolusu mezinşim kök hücresiyle elde etmişler. Boston Çocuk Hastanesi’nden Dario Fauza, yalıtmış olduğu kök hücreleri, biyolojik olarak indirgenebilen ve çapları bozuk soluk borularıyla aynı olan yapay borulara aktarmış.
Beşi hayatta
Hücreler kıkırdak hücrelerine dönüştükten sonra araştırmacılar yeni kıkırdak borularıyla kuzuların soluk borularındaki bozuk kısımları onarmışlar. Bu şekilde tedavi gören yedi kuzudan beşi hayatta kalmış ve dört tanesi de doğumdan sonra sorunsuz soluk almaya başlamış.
Soluk borusundaki bozukluklar insanda göreceli olarak ender olmasına karşın yeni doğan bebeklerde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bozuk dokuyu bebeğin kaburga veya kalça kemiğinden alınan veya teflon gibi yapay dokularla yenileme çabaları pek başarılı olmamıştı.
Yöntem, insanlarda da işleyecek olursa bilim adamları kişiye özel implant üretimi için zengin bir kaynak bulmuş olacaklar, deniyor Bild Der Wissenschaft dergisinde (10.10.05).
Aynı ekip geçen yıl da kuzuların akciğer diyaframındaki delikleri onarmıştı. Şu sıralar sırt omurundaki bir bozukluk yüzünden açıkta kalan sırt omuriliğini tedavi etmek için çalışıyorlar. İnsanlar üzerindeki ilk klinik deneylerin kısa bir süre başlaması beklenmekte. | |
|