***{MeKaN}*** wWw.mEkAnN.mUtLuFoRuM.OrG |
|
| |||HABER_ARSİVİ||| | |
| | |
Yazar | Mesaj |
---|
{Aşık}{Kul} *(YENİ-ÜYEMİZ)*
Mesaj Sayısı : 331 Yaş : 29 Nerden : hEladan (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : _DOLDUR_ (S.ADIM) : _DOLDUR_ (YAŞIM) : _DOLDUR_ (NERELİ) : _DOLDUR_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 09/09/08
mEkAnN mEkAnN: 12
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 3:41 pm | |
| Akşehir'de trafik kazası: 4 ölü
Konya'nın Akşehir ilçesindeki trafik kazasında 4 kişi öldü.
Edinilen bilgiye göre, Sadık Kol (47) yönetimindeki 41 F 6483 plakalı otomobil, Akşehir-Konya kara yolunun 12. kilometresinde karşı yönden gelen Muhsin Çakmak (41) idaresindeki 42 ADD 78 plakalı kargo kamyonuyla çarpıştı.
Kazada, otomobil sürücüsü Sadık Kol ile otomobilde bulunan Hayriye Kol (43) ve kimliği henüz belirlenemeyen 2 kişi kaza yerinde hayatını kaybetti.
Kazada hafif şekilde yaralanan kamyon sürücüsü Muhsin Çakmak, olay yerine gelen 112 acil servis ekipleri tarafından ayakta tedavi edildi.
AA | |
| | | {Aşık}{Kul} *(YENİ-ÜYEMİZ)*
Mesaj Sayısı : 331 Yaş : 29 Nerden : hEladan (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : _DOLDUR_ (S.ADIM) : _DOLDUR_ (YAŞIM) : _DOLDUR_ (NERELİ) : _DOLDUR_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 09/09/08
| Mor ve Ötesi’nin "Deli"si birinci sırada
Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiye'yi temsil eden Mor ve Ötesi grubunun "Deli" şarkısı, internet sitelerinde en iyi video klibi olarak birinciliğini koruyor. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen 53. Eurovision Şarkı Yarışmasına katılan Mor ve Ötesi grubu, ilk provalarını başarıyla tamamladı. Provada, Mor ve Ötesi grubunun ikinci yarı finalde kullanacağı giysiler ilk kez tanıtıldı. Ezel Akay yönetiminde hazırlanan www.delirium.fmadlı web sitesinde "Deli" parçasının klibinin her gün çok sayıda hayran ve meraklı tarafından izlenerek birinciliğini koruduğu grubun menajeri Can Sertoğlu tarafından açıklandı. Kerem Kabadayı, Burak Güven, Kerem Özyeğen ve Harun Tekin'den oluşan Mor ve Ötesi grubunun üyelerinden Harun Tekin, grubun provalarına ağırlık vereceklerini belirterek, ''İlk kez 14 gün aralıksız aynı otelde kalacağız. Ancak konser verdiğimiz günler iki veya üç gün aynı yerde kalıyoruz. Tatilimiz bile on günü geçmiyor. Bu yeni bir rekor bizim için'' dedi. Türkiye'de insanların bu yarışmaya büyük ilgi ve önem verdiğini kaydeden Tekin, ''Zaten Eurovision'un finali dünya çapında yaklaşık 650 milyon insan tarafından izleniyor. Eğer bu yarışma önemli olmasaydı, geçmişte bu kadar önemli popüler sanatçılar ve isimler bu yarışmaya katılmazdı.''Harun Tekin, yarışmada giyecekleri kostümlerle ilgili olarak da şunları söyledi: ''Türkiye'nin en önemli modacılarından Ümit Ünal, bizim için özel kostümler tasarladı. Her birimizin özelliklerine uygun, farklı kombinasyonlarda kullanılabilecek çeşitli kostümler tasarladı. Oldukça iddialı kostümler aslında. Ama bizim de normal çizgimizin dışında olmayan, bizim taşımakta rahatsız olmadığımız, ama gösterişli tarafları olan güzel kostümler.'' Tekin, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarından destek istedi. | |
| Külleri Boğaz sularına serpilecek
Sanat yaşamı boyunca ''La Diva Turca'' olarak da anılan dünyaca ünlü soprano Leyla Gencer'in külleri, 16 Mayıs'ta, vasiyeti üzerine İstanbul Boğazı'na savrulacak.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Milano'da 9 Mayısta ölen Gencer'in vasiyeti üzerine küllerinin, ilahi müzik eşliğinde Boğaz sularında İstanbul rüzgarıyla buluşturulacağı belirtildi. Açıklamada, 16 Mayıs cuma günü saat 11.30'dan itibaren Dolmabahçe Sarayı bahçesinde, Mozart ve Saygun müziğinden oluşan bir program gerçekleştirileceği ve programı orkestra şefi Rengim Gökmen yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosunun sunacağı kaydedildi. Açıklamada, bu törene tüm sanatseverlerin davetli olduğu da ifade edildi.
20. yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer, 10 Mayıs Cumartesi günü Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden yaşamını yitirmişti.
LEYLA GENCER'İN BİYOGRAFİSİ
Gencer, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuarı'nda başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti. Leyla Gencer sanat hayatına ilk adımı 1950 yılında Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin Cavalleria Rusticana eserindeki Santuzza rolüyle attı. Leyla Gencer'in 1954 yılında Napoli'deki Santa Carla Tiyatrosu'nda "Madame Butterfly" operasıyla başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni 1957 yılında Milano'da La scala Operası'nda ilk kez sahneye çıktığında seslendirdiği Poulenc'in Les Dialogues de Carmelites operasındaki rolüyle kazandığı başarıyla doruğa yükseldi.
ADINA MÜZE YAPILACAK
Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde "La Diva Turca" olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer 1980 yılında sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı. Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer hayatının son yıllarını Milano'da La Scala Operası'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak, genç şancıları yetiştirmeye adadı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer 1995 yılından beri düzenlenen "Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması" yla opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.
Opera repertuarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer 1988 yılında sunulan "Devlet Sanatçısı" ünvanının yanı sıra, en sonuncusu 2007'de İtalya'da aldığı Caruso Ödülü'ne kadar pekçok önemli opera ödülünün de sahibiydi. | |
| 1 Mayıs'ta döven polislere soruşturma
1 Mayıs olaylarına ilişkin oluşturulan inceleme heyeti durum raporunu tamamladı. Göstericilere dayak attığı iddia edilen polisler hakkında soruşturma açılmasına izin verildi. Polislerin kimlik tespiti için heyet oluşturulacak.
Polisin orantısız güç kullanmakla eleştirildiği 1 Mayıs gösterileri nedeniyle İstanbul Emniyeti'nin kendi içinde oluşturduğu inceleme komisyonu araştırmasını tamamladı. Hazırlanan raporda Cumhuriyet Gazetesi önünde bir gazetecinin kolunun kırılması ve Şişli'de bir göstericiye tekme atılması olayları ile ilgili olarak soruşturma açılması istendi. 1 Mayıs kutlamaları kapsamında aralarında KESK gibi bazı sendikaların da bulunduğu grupların Taksim Meydanı'nda gösteri yapmak istemesi nedeniyle çıkan olaylar nedeniyle kurulan komisyon çalışmalarını tamamlayarak rapor haline getirdi.
Emniyet içinde oluşturulan komisyonda MOBESE kameralarının görüntüleri ile özel televizyon kanallarının görütüleri de tek tek incelendi. Polis müdahalesi yaşanan bölgelerdeki 26 yunus ekibinin de bilgisine başvuran komisyon, emniyete çağırdığı polislerden olaylara ilişkin teşhis bilgisi aldı. Emniyet Müdürlüğü Hukuk İşleri ve Güvenlik Şube Müdürlüğü birimleri tarafından oluşturulan komisyonun raporu doğrultusunda, iki olay nedeniyle soruşturma açılmasına karar verildi.
Buna göre komisyon, Cumhuriyet Gazetesi önünde meydana gelen olayda muhabir Ali Deniz Uslu'nun kolunun kırılması ve Şişli'de bir kadın göstericiye tekme atılması olayları ile ilgili olarak soruşturma açılmasını istedi.
Tamamlanan raporun ardından gözler Valilik ve emniyet birimlerinin oluşturucağı soruşturma komisyonuna çevrildi. Komisyon, olaylara karışan polislerin durumlarını inceleyerek karara bağlayacak. | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 3:42 pm | |
| Kraliçe'ye Kur'an'dan ayet okunacak
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e, yarınki Bursa programı kapsamında ziyaret edeceği Yeşil Camii'nde, Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin ay tarafından Kur'an-ı Kerim'den ''Rahman'' suresi okunacak. Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, yaptığı açıklamada, Bursa Valiliğinin, hem ilahiyat fakültesi öğretim üyesi olması hem de yabancı dil bilmesi nedeniyle Kraliçe Elizabeth'e kendisinin Kur'an-ı Kerim okumasını uygun bulduğunu bildirdi | |
| Danıştay Başkanlığı için 20 Mayıs'ta start verilecek
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, bugün yaş haddinden emekliye ayrılacak. Çörtoğlu'nun emekliye ayrılması dolayısıyla bugün Danıştay'da bir tören düzenlenecek. Sumru Çörtoğlu'ndan boşalacak Danıştay Başkanlığı için şu ana kadar Birinci Daire Başkanı Yılmaz Çimen, İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden, Üçüncü Daire Başkanı Gürsoy Gönenç ve Yedinci Daire Başkanı Turgut Candan'ın aday olduğu öğrenildi.
44 ÜYENİN OYU GEREKİYOR Danıştay Genel Kurulu, 20 Mayıs Salı günü yeni başkanı seçmek için toplanacak. Danıştay Başkanı seçilebilmek için 8 yıl Danıştay üyeliği yapmış olmak gerekiyor. Başkan seçilebilmek için Danıştay üyelerinin salt çoğunluğu olan en az 44 üyenin oyunu almak gerekecek. Gizli oyla gerçekleştirilecek seçimlerde ilk üç oylamada sonuç alınamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü tur oylama yapılacak. Bu turdan da sonuç alınmazsa seçim yeniden aday gösterilerek tekrarlanacak. | |
| Malatya vahşetinin kilit ismi her şeyi reddetti
3 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan yayınevi katliamının en önemli ismi Emre Günaydın hâkim karşısında örgüt iddiasını reddetti ve cinayeti arkadaşlarının işlediğini ileri sürdü..
Malatya'da, 3 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan yayınevi katliamının kilit ismi Emre Günaydın, ilk kez çıktığı hâkim karşısında arkadaşlarını suçladı ve katliamı diğer zanlıların gerçekleştirdiğini iddia etti. Davanın dün görülen 6'ncı duruşmasına sanıkların yanı sıra, öldürülen Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske ve Almanya Büyükelçiliğinden Ateşe Yardımcısı Dietmar Petring, Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın, Uğur Yüksel'in annesi Hatice Yüksel da katıldı. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunmasını yazılı olarak veren, davanın kilit ismi Emre Günaydın, herhangi bir örgüt kurmadığını ve kimseyi yönlendirmediğini iddia etti.
'SADECE TOKAT ATTIM' Öldürülen Necati Aydın'ın kendisine mesaj attığını öne süren sanık Günaydın "Daha sonra görüştüğümüzde İslamiyet'i kötüleyip Hıristiyanlığı övdü" diye konuştu. Yayınevi'ne öldürmek için değil, bilgi almak için gittiklerini ve bıçakları da korunmak için yanlarında götürdüklerini iddia eden sanık "Necati Aydın'la sohbet ederken bir anda küfürleşmelerin başladığını ve arbede çıktığını" öne sürdü. Günaydın "Arbede sırasında elim kesildi. Ben sadece Tilman Geske'ye tokat attım. Cinayetlere karışmadım. Cuma ve Hatip, 3 kişiyi yere yatırıp bağladı. Sonra Salih, Cuma ve Hamit'i bıçaklarken gördüm. Ben o arada lavaboya gidip yüzümü yıkadım" iddiasında bulundu.
"KİMSE YOK' Varol Bülent Aral'ın kendisini yönlendirmesinin söz konusu olmadığını belirten sanık iddia edildiği gibi emniyette üst düzey tanıdıklarının bulunmadığını öne sürdü. Mahkeme Başkanı'nın Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak isteyip istemediğini sorduğu sanıktan, örgütün arkasında kimlerin olduğunu anlatmasını istediği ve bilgi vermesi halinde cezasında indirime gidilebileceğini söylediği öğrenildi. Bunun üzerine sanık Günaydın'ın da, "Arka yüzde herhangi bir kimse yok. Ben şimdi kimin günahını alayım" diye yanıt verdiği belirtildi. Sanıklardan Salih Gürler ise müdahil avukatların, İslami konularda hassas olup olmadığını sorması üzerine, "İslam konusunda bilgim yok. Ayrıca zaman zaman alkol de kullanırım" dedi. Emre Günaydın'ın babasının spor salonunda şükür namazı kılıp kılmadığı sorulması üzerine ise sadece namaz kıldığını öne süren Gürler, "Ben misyonerliğin ne olduğunu bilmiyordum. Misyonerlik kelimesini de ilk defa geçen yıl ocak ayında Emre Günaydın'dan duydum. Emre, bana onların amaçlarının vatanı bölmek olduğunu anlattı. Ayrıca ben misyonerliğin Hıristiyanlıkla bir bağlantısı olduğunu da bilmiyordum" dedi. | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 3:43 pm | |
| PKK'lıların yerleştiği yeni üsler de vuruldu
Türk ordusunun Aralık 2007 tarihinde düzenlediği "Güneş Operasyonu" öncesinde Kandil, Zap, Haftanin ve Avaşin Basyan bölgelerinde üslenen PKK militanları Türkiye sınırı ile arasında Zaho, Batufa, Sersing, Begova, Kanimasi gibi yerleşim yerlerini alan Sipi Dağı'na (Beyaz Dağ) çekildi. Türk askerlerinin operasyon sırasında sivillerle karşılaşmasına yönelik olarak PKK'nın yerleştiği Türkiye sınırına 20-30 kilometre uzaklıktaki 2 bin metre yüksekliğinde ki Beyaz Dağ örgütün ana karargahları olan Gare, Metina, Zap ile Kandil arasında geçiş noktaları bulunması ve yerleşim yerlerine kaçış imkanı sağlaması nedeniyle stratejik önem de taşıyor. Kaladiza kampı, Deralok kırsalına da geçiş imkanı sağlıyan Beyaz Dağ, PKK tarafından, 1993-1995 yılları arasında Kuzey Irak'da hakimiyet savaşına girdiği Barzani'ye bağlı KDP ile Talabani'ye bağlı KYB güçlerine karşı da kullanmıştı.
SİVİLLER ZARAR GÖRMEDİ Sınır ötesi operasyonlarda önce sınırdaki geçiş noktalarında bulunan kampları hedef alan Türk Silahlı Kuvvetleri, önceki gece yapılan hava harekatında Beyaz Dağ'daki PKK hedeflerini nokta atışı yaparak vurdu. Sivillerin herhangi bir şekilde zarar görmediği belirtilen operasyonda, PKK hedeflerinin vurulduğu yerel kaynaklar da doğruladı. | |
| | | |mekann| ***(ÖZEL ÜYE)***
Mesaj Sayısı : 122 Nerden : %okuldan% (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : _DOLDUR_ (S.ADIM) : _DOLDUR_ (YAŞIM) : _DOLDUR_ (NERELİ) : _DOLDUR_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 10/09/08
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:14 pm | |
| tmm çok güzel bende aklicemm | |
Mesaj Sayısı : 122 Nerden : %okuldan% (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : _DOLDUR_ (S.ADIM) : _DOLDUR_ (YAŞIM) : _DOLDUR_ (NERELİ) : _DOLDUR_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 10/09/08
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:14 pm | |
| Sigara yasağı 6 gün sonra başlıyor
Türkiye'de 17 milyon sigara tiryakisi bulunuyor. Tütüne harcanan para ise 10 milyar dolar bütçesi olan Sağlık Bakanlığı'nın çok üzerinde. Tiryakiler bir yılda 15 milyar doları havaya üflüyor. Maddi kayıpların yanında yılda 100 binin üzerinde vatandaş sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden erkenden hayatını kaybediyor.
İşte böyle karamsar bir istatiğin ortaya çıktığı Türkiye'de kapalı alanlarda sigara içme yasağı 19 Mayıs'ta uygulanmaya başlanacak. Yasa kapalı alanlarda sigara içme yasağının yanı sıra sigara bıraktırma amaçlı çeşitli yasaklar da içeriyor.
Yere izmarit atanlara zabıta ya da polis 23 YTL ceza kesebilecek. Resmi kurumlarda ise kapalı alanlarda sigara içenlere kurum amiri ceza verecek.
Sinema filmleri ve diziler de sigara kontrolünden geçecek. RTÜK ile yapılan görüşmeler neticesinde özellikle eski sinema filmlerindeki sigara görüntülerinin yapılacak kontrollerin ardından buzlanması sağlanacak.
Kapalı alanlarda sigara yasağının uygulanmasına sayılı günler kala milletvekillerine sigara içme alışkanlıkları konusunda bir anket yapıldı. Ankete göre milletvekillerinin yüzde 26'sı sigara içiyor.
CİHAN | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:15 pm | |
| Üniversiteler yeni ÖSS sisteminden rahatsız
Üniversiteye giriş sisteminde düşünülen İngiliz modeline rektörler "sorun yaratır" diye tepki gösterdi. Üniversitelerden ve eğitim kurumlarından görüş alınmadan açıklanan sistemin, sorun yaratacağını belirten rektörler, "sistemin değiştirilmesi ülkemizde sorun yaratır" mesajı verdi.
YÖK Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın açıkladığı üniversiteye giriş sistemi üniversitelerden tepki aldı. Özcan'ın İngiliz Modeli olarak açıkladığı sistem ile tek sınav dönemi bitecek ve öğrenciler yılda birkaç kez ve istediği zaman sınava girebilecekler. Öğrenciler bir ay matematik, diğer ay coğrafya sınavına girebilecek ve notu düşük olan sınavı yenileyebilecek. Seçtikleri branşlarda imtihan olacak olan adaylar için puan sınırını üniversiteler belirleyecek. Sistemin asıl yapılma sebebi olarak gösterilen durumda katsayının kalkacak olması.
ODTÜ REKTÖRÜ AKBULUT: "SİSTEMİN DEĞİŞTİRİLMESİ ÜLKEDE ÖNEMLİ SORUNLARA YOL AÇAR"
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de uygulanan üniversiteye giriş sisteminin yaklaşık 65 yıldır uygulandığını, oturmuş ve güvenilir bir sistem olduğunu söyledi. Sistemin kimseyi şaibe altında bırakmadığını ve tüm toplumun güvenini kazanmış bir üniversite giriş sistemi olduğunu belirten Akbulut, "Bu sistemin herhangi bir şekilde değiştirilmesi, ülkemizde önemli sorunlara neden olur. Çünkü bir buçuk milyon aileyi doğrudan ilgilendiriyor. Kararların üniversite ve fakültelere bırakılması hem üniversite yöneticilerini şaibe altında bırakır hem de toplumda da güvensizlik yaratır" dedi. Yapılacak değişikliğin hiçbir sorunu çözmeyeceğini savunan Akbulut, asıl sorunun bir buçuk milyon öğrenciden sadece yüzde 10'unun fakülteye girebilmesi olduğuna dikkat çekti. Üniversitelerde kalitenin sağlanması gerektiğini ve öğretim görevlisi sayısının artırılması durumunda olduklarını kaydeden Akbulut, "Taraflarla hiçbir diyalog kurulmadan bu sistemin gündeme getirilmesi şu anda iyi olmadı. Üniversitelerle görüşülüp daha sonra her hangi bir noktaya gelince paylaşılmalıydı. İlgili kurumlarla konsensüs sağlanmadan paylaşılması toplumda huzursuzluk yaratır" diye konuştu.
AİBÜ REKTÖRÜ KILIÇ: "YENİ SİSTEM SORUN YARATIR, PLANLANMALI"
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, ANKA'ya yaptığı açıklamada, üniversitesi giriş sistemi için getirilmesi planlanan yeni sistemin sorun yaratabileceğine işaret etti. Sistemin denenmesi gerektiğini kaydeden Kılıç, üniversitelere giriş sistemi üzerinde çok fazla oynanması taraftarı olmadığını ifade etti. şu anki sistemin değiştirilmesi yerine geliştirilmesinden yana olduğunu kaydeden Kılıç, "Ülkemiz gençleri için yeni alternatifler olmasın gerekiyor. Fakat sistemin değiştirilmesinin sıkıntılar yaratacağını düşünüyorum" dedi. Üniversitelerden ve öğrencilerden yeni sınav sistemlerinin gelişmesinde görüş alınması gerektiğini vurgulayan Kılıç, planlamanın buna göre yapılıp, ihtiyaçların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yapılacak planlı bir çalışmanın sonucuna göre sistemin oluşturulması ya da geliştirilmesi durumunda olunduğunu kaydeden Kılıç, bu anlamda, işsizlik oranı ve üniversitelerin imkanları doğrultusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
HUKUKÇULARDAN İNGİLİZ MODELİNE DESTEK
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya da getirilmesi düşünülen sistem ile ilgili yaptığı açıklamada, İngiliz Modeli'ni olumlu bulduklarını söyledi. Kılıçkaya, mevcut sistemin veli ve öğrenciler üzerinde ağır baskı yarattığını ve öğrencinin geleceğini birkaç saate bağladığını kaydeden Kılıçkaya, getirilmek istenen sitemin bu olumsuzlukları gideceğini ifade etti. Kılıçkaya, sisteme 2009 yılında geçilmesinin ise sorun yaratacağını belirterek, buna karşın en kısa sürede uygulamaya konulmasını istediklerini anlattı.
(ANKA) | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:15 pm | |
| İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip, resmi ziyaret için özel uçakla Ankara'ya geldi.
Kraliçe ve beraberindekileri, Esenboğa Havalimanında Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi ile diğer yetkililer tarafından karşılandı.
Kraliçe Elizabeth'in gelişi sırasında Esenboğa Havalanında çok sıkı güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekti. Gazetecilerin çantaları ve kameraları özel eğitimli köpeklerle kontrol edildi.
BURSA KRALİÇE 2. ELİZABETH'İ BEKLİYOR
Bursa'da, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip'in yarın ziyaret edeceği mekanlardaki hazırlıklar son aşamasına geldi.
Ankara'dan yarın öğle saatlerinde uçakla Yenişehir Havaalanı'na gelecek olan Kraliçe Elizabeth ve eşi, 1491 yılında yaptırılan kent merkezindeki tarihi Koza Han'a geçecek.Koza Han'a gelişlerinde mehter takımının konseriyle karşılanacak olan kraliçe ve eşi, burada iki iş yerini ziyaret ederek, alışveriş yapacak, bir ebru gösterisini izleyecek. Kraliçe ve eşi, 75'i İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğince belirlenen 315 davetlinin katılımıyla onurlarına verilecek yemeğe katıldıktan sonra, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan defileyi izleyecek.
Bursa'nın en önemli tarihi mekanlarının başında gelen Koza Han'da, Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip'in ziyareti öncesi hazırlıklar önemli ölçüde tamamlanırken, handa faaliyet gösteren esnaf da heyecanlı bir bekleyiş içine girdi.
Koza Han Derneği Başkanı Hasan Tunçman, kraliçe ve eşini ağırlayacak olmaktan onur duyduklarını belirterek, ''Koza Han yönetimi ve işletmecileri olarak bu ziyarete hazırız'' dedi.
Bu arada, merkez Osmangazi İlçe Belediyesinin, tarihi yapının bütün detaylarını içeren bir kitap hazırladığı ve ziyareti sırasında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e takdim edeceği öğrenildi.
Kraliçe ve eşi, Koza Han ziyaretinin ardından bir Karagöz gösterisini izlemek üzere Büyükşehir Belediyesi yakınlarındaki sanat galerisine geçecek. Kraliçe, daha sonra TOBB tarafından restore edilen Yeşil Türbe ile Yeşil Camii'ni ziyaret edecek.
Camide Kuran dinleyecek ve kendisine İngilizce bir Kur'an-ı Kerim hediye edilecek olan kraliçeye, Yeşil Türbe'de de yapının tarihçesi ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verilecek. Kraliçeye, cami yakınlarında bir kafeteryada da panoramik Bursa manzarası eşliğinde İznik çiniciliği tanıtılacak.
Kraliçenin gelişi öncesi Yeşil Türbe ve Yeşil Camii'nin bulunduğu bölgede belediye ekiplerince yürütülen hazırlıklar, son aşamaya geldi.Türbe ve caminin arasındaki parke taş döşeli araç trafiğine kapalı yolda bulunan çöp kovaları tarihi ziyaret öncesi yenileriyle değiştirilirken, bozulan çim alanlar onarıldı, hem yolda hem de caminin avlusundaki banklar boyanarak, daha güzel bir görünüme kavuşturuldu.
Öte yandan, Karagöz gösterisinden sonra Kraliçe 2. Elizabeth'den ayrılacak olan Edinburg Dükü Prens Philip, Fiat-Tofaş'a gidecek. Prens Philip'e, fabrika gezisi sırasında Fiat-Tofaş yöneticileri tarafından bilgi verilecek.
AA | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:16 pm | |
| Karanlıkta empati
Özürlüler Haftası kapsamında Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve beraberindeki heyet Anıtkabir'i ziyaret ederken, Adıyaman'da düzenlenen etkinlikte gözlerini siyah kumaşla kapatan protokol üyeleri bastonlu yürüyüş yaparak görme engellilerle empati kurdu. Birbirlerinin koluna girip bastonla kortej yürüyüşü yapanlar etkinlik sonunda görme engelli vatandaşların yaşadıklarını daha iyi anladıklarını söyledi. Bir grup özürlü de İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde yürüyüş yaptı. En önde tekerlekli sandalyelerdeki özürlülerin, arkalarında zihinsel özürlülerden oluşan müzik topluluğunun bulunduğu grup, müzik eşliğinde Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. | |
| ÖSS'de tek sınav tarihe karışacak
ÖSS'de tek sınav tarihe karışacak ÖSS yerine getirilecek yeni sınav tek aşamalı olacak, ancak TOEFL gibi yılda birkaç kez yapılabilecek. Katsayı ise sorun olmayacak..
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSS yerine getirilecek yeni sistemle ilgili ayrıntıları açıkladı. Tek aşamalı ancak adayların TOEFL gibi yılda birkaç kez girebilecekleri bir sınav yapılacak. Alan ve katsayı sorunu olmayacak. Öğrenciler sınavlarda aldığı puana göre istediği bölüme girecek. İlk kez açık uçlu sorular yöneltilecek. Özcan'ın verdiği bilgiye göre YÖK'ün üzerinde çalıştığı yeni sistemin ayrıntıları şöyle:
İŞTE YENİ SİSTEM
* 12-13 konuda sınav yapılacak. Üniversitelere her bölüm için adayların hangi ders veya konulardan başarılı olması gerektiği sorulacak. Hangi üniversitenin hangi test veya puanlarla öğrenci alacağı ÖSYM kitapçığında yayınlanacak.
* Öğrenciler girmek istediği üniversite için gerekli testlere bakarak 12 testin 5'ini yanıtlayacak. 3'ünden aldığı puanla da istediği üniversiteye müracaat edecek. Örneğin makine mühendisliğine genel kabiliyet, matematik ve biyolojiden 80 puanın üzerinde alanlar kabul edilecek. Bu puanı tutturanlar başvuracak.
* Yeni sınav ÖSS gibi tek aşama yapılacak. Ancak ÖSS gibi toplu halde değil, TOEFL sınavında olduğu gibi yıl içinde birden fazla alınabilecek.
* Akademik yıl başlamadan önce öğrenci bir ay genel yetenek, bir ay matematik, bir ay coğrafya sınavını alabilecek. İstenen puanı elde edemeyen öğrenci yıl içinde birden fazla yapılan bu sınavlara tekrar girebilecek. Aday üniversiteye aldığı en yüksek puanla başvurabilecek.
* Yeni sistemle üniversitelere girişte farklı katsayı uygulaması ve alan da tamamen ortadan kalkacak. Adaylar aldığı puana göre yerleştirilecek. Kimseye sen bu meslek okulundasın ancak şu meslek yüksek okuluna gidebilirsin dinemeyecek. Puanı tutan makine mühendisi de sosyolog da olabilecek.
* Sınav sistemi yeni olacağı için kontrolün iyi yapılabilmesi amacıyla Ankara'da veya Erzurum gibi belli merkezlerde yapılacak.
* Yeni sınavı üniversiteler veya önceden olduğu gibi ÖSYM yapacak. | |
| Ölen ablasının değil kolundaki bileziklerin derdine düştü
Ankara Keçiören İrfan Baştuğ Caddesi Protokol Yolu'nda meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti. Kazada hayatını kaybeden ablasının yanına gelen şahıs, cesedi örten örtüyü kaldırıp, ablasının kolundaki bilezikleri tek tek çıkarıp cebine koydu.
İrfan Baştuğ Caddesi'nde havaalanı yönünde giden Yaşar Y'.nin kullandığı 06 YYF 52 plakalı otomobil, orta refüjden yolun karşısına geçmek isteyen Kezban Yaz isimli kadına çarptı.
Çarpmanın etkisiyle karşı yola düşen yaşlı kadın olay yerinde hayatını kaybetti. Bu sırada, kontrolden çıkan otomobil, yine aynı yönde giden Harun K.'nın kullandığı 06 EVH 29 plakalı otomobille çarpıştı. Kazanın etkisiyle şoka giren Yaşar Y., aracını bırakarak olay yerinden uzaklaştı. Diğer aracın sürücüsü Harun K. ise ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü. Polis ekiplerinin irtibat kurduğu Yaşar Y., daha sonra karakola geldi.
Olayın duyulması üzerine Kezban Yaz'ın yakınları olay yerine geldi. Kaza yerine gelen yaşlı kadının oğlu sinir krizleri geçirerek, kazaya karışan otomobillere saldırmak istedi. Acılı oğulu polis ekipleri sakinleştirmeye çalıştı.
Kazayı duyarak olay yerine gelen Kezban Yaz'ın kardeşi, önce ablasının cesedini teşhis etti. Daha sonra polislerin şaşkın bakışları arasında ablasının kolundaki bilezikleri tek tek çıkaran şahıs, ablasının kanının eline bulaşmasına rağmen bilezikleri cebine koydu.
Cesedin üzerindeki örtüyü kaldırıp diğer kolunda da bilezik arayan kardeş, kaza sırasında yaşlı kadının altında kalan çantayı almak için de cenazenin kaldırılmasını bekledi. Cesetteki bileziklerin çıkarıldığını gören olay yerindeki başkomiser, bilezikleri alan adamı kontrol etmek için bir polisi görevlendirdi.
Ölen yaşlı kadının kardeşi, ablasının kolundan çıkardığı bileziklerle ilgili görevli polis memuruna bilgi verdi.
Nöbetçi savcının talimatı üzerine Olay Yeri İnceleme ekiplerinin çalışma yapmasından sonra Kezban Yaz'ın cenazesi Adli Tıp morguna kaldırıldı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.
CİHAN | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:17 pm | |
| Güneş sisteminin dışındaki en küçük gezegen keşfedildi
Güneş Sisteminin dışında şu ana kadar bilinen en küçük gezegen keşfedildi.
"Ciel et Espace" dergisinin internet sitesindeki haberde, yer kütlenin 3 katından biraz küçük olan gezegenin, arka plandaki bir yıldızdan gelen ışık sayesinde tespit edildiği belirtildi.
Habere göre gezegen geçen yaz tespit edildi, ancak ABD'nin İndiana eyaletindeki Notre Dame Üniversitesinden David Bennett liderliğindeki uluslararası bilim adamlarından oluşan ekibin gezegenin özelliklerini saptaması uzun zaman aldı.
"MOA-2007-BLG-192-Lb" adı verilen gezegenin, Güneş Sistemi dışında bulunan Dünya'ya en çok benzeyen gezegen olduğu belirtildi.
"MOA-2007-BLG-192-Lb"den önce bilinen en küçük gezegen, yer kütlenin 5 katı büyüklüğündeydi.
Gezegenin, ''kahverengi cüce'' olarak adlandırılan soğumuş yıldızlardan olduğu sanılan Güneş'ten 20 kat küçük bir yıldızın çevresinde döndüğü ve gezegenin ısısının eksi 250 derece olduğu tahmin ediliyor.
Bilim adamları, bu gezegenin Güneş Sistemi'nden yaklaşık 3 bin 500 ışık yılı uzakta olduğunu sanıyorlar. | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:17 pm | |
| Atık yağları börekçilere vermişler
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' gereği, yetki sahasında bulunan lokanta, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, moteller ve yemekhanelerde denetimler yapıyor.
55 işyerinde denetimler yapan Büyükşehir Belediyesi Teknik Elemanları, denetlenen işletmelerin bazılarında atık yağların börekçilere, lisansı olmayan toplayıcılara verildiğini tespit etti. 6 işletmeye Kabahatler Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı.
Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre, Büyükşehir Belediyeleri ile alt kademe belediyeleri, yetki sahasında bulunan lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhanelerde, bitkisel atık yağların kanalizasyonlara dökülmesini önlemek amacıyla denetimler yapıyor.
2006 yılından bu yana yapılan tebligatlar ve denetimler sonucu atık yağ üreticilerinin lisanslı toplayıcılarla sözleşme yapmaları ve atık yağları ayrı kaplarda toplamaları sağlanıyor. Ancak yönetmelik hükümlerine uygun hareket etmeyenleri ve sözleşmelerini yaptıkları halde atık yağlarını lisanslı firmalara teslim etmeyip, korsan toplayıcılara verenleri tespit etmek amacıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Şube Müdürlüğü ve Adapazarı Su ve kanalizasyon İdaresi (ADASU) ekipleri, Çevre Zabıtası ile birlikte ortak denetimler gerçekleştiriyor.
Denetimlere; Erenler, Hanlı, Serdivan ve Sapanca'dan başlayan ekipler, 55 işyerini inceledi. Denetlenen işletmelerin bazılarında atık yağların bazılarının börekçilere, lisansı olmayan toplayıcılara, yakıt olarak kullanılmak üzere verildiği tespit edildi. 6 işletmeye Kabahatler Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı.
Gerçekleştirilen denetimlerde özellikle firmaların Bitkisel Atık Yağ Toplama Sözleşmesi yapması, toplama kaplarında atık yağlarını ayrı toplaması, atık yağlarını kanalizasyona dökmemesi, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans almamış firmalara yağını teslim etmemesi, teslimat sırasında Ulusal Atık Taşıma Formları'nın düzenlenmesi gibi hususlar dikkate alınıyor.
Bu hususlara dikkat etmeyenler işletmeler hakkında Kabahatler Kanunu'nun 41. maddesine göre işlem yapılarak, yemek fabrikalarına 2 bin ve diğer işletmelere de 650 YTL cezai işlem uygulanıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü ve ADASU ekiplerinin yaptığı denetimler önümüzdeki günlerde de devam edecek. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere cezai işlemler uygulanacak. Kullanılmış atık yağlar yeniden kullanıldığında kanserojen içeriyor.
(CİHAN) | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:18 pm | |
| TÜRKSAT 3A yola çıkıyor
TÜRKSAT, 3A uydusunun Kouru Yerel Saatiyle 23 Mayıs 2008 Cuma günü saat 18.30'da (Türkiye saati ile 24 Mayıs 2008 Cumartesi günü 00.50-01.35 saatleri arasında) Güney Amerika'daki Fransız Guyanası Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatılacağı bildirdi.
TÜRKSAT'tan yapılan yazılı açıklamada TÜRKSAT 3A uydusunun tasarım, entegrasyon ve test aşamalarının tamamlandığı belirtildi ve ''TÜRKSAT 3A uydusunun, Kouru Yerel Saatiyle 23 Mayıs 2008 Cuma, 18.30'da, (Türkiye saati ile 24 Mayıs 2008 Cumartesi 00.50-01.35) Güney Amerika'daki Fransız Guyanası Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatılacak'' ifadelerine yer verildi.
TÜRKSAT 3A uydusunun devreye girdikten sonra, halen TÜRKSAT 1C üzerinden verilen mevcut hizmetleri sunmanın yanı sıra ilave talep ve ihtiyaçları da karşılayacağı belirtildi ve yeni uydunun 20 yıl boyunca hizmet vermesinin beklendiği vurgulandı.
Söz konusu uydunun Türkiye ile birlikte Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan çok geniş bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığının yanı sıra internet, ses ve data aktarımlarında hızlı ve güvenli iletişime imkan tanıyacağı belirtildi.
Yüksek düzeyde anahtarlanabilme özelliğiyle farklı kapsama alanlarından gelen yayınları diğer bölgelere aktarabilme kapasitesine sahip olan TÜRKSAT 3A uydusu ile birlikte TV yayınlarının 50-60 cm gibi küçük çaplı antenler aracılığıyla daha yüksek kalitede izlenebileceği bildirildi.
Yeni uydu üzerinden sunulacak olan VSAT uygulamaları sayesinde kurumsal müşterilerin de yine aynı büyüklükteki antenler vasıtasıyla çok rahat bir şekilde hizmet alabilecekleri ve bu özelliği ile TÜRKSAT 3A uydusunun VSAT altyapılarının kurulum maliyetlerinde önemli oranda azalmaya da olanak sağlayacağı kaydedildi.
Açıklamada, TÜRKSAT 3A'nın diğer yandan yıldız izleme (star tracking) özelliği ile uzaydaki yıldızların konumlarına göre kendi yerini belirleme yeteneğine sahip olacağı, böylece uydunun yer istasyonundan takibinin daha da kolaylaşacağı ifade edildi.
UYDUNUN ÖZELLİKLERİ
TÜRKSAT 3A'nın üretimi için ilk resmi girişimin 2005 yılının Nisan ayında başladığı belirtildi ve uydunun tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendisin de görev aldığı ifade edildi. Açıklamada, ''Böylece, bundan sonra TÜRKSAT için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda, ilk ve en önemli adım atılmış oldu'' denildi.
Türkiye'nin sahip olduğu uydular arasında en gelişmiş özelliklere sahip olan uydunun TÜRKSAT 3A olduğunun vurgulandığı ve söz konusu uydunun Türkiye'nin beşinci haberleşme uydusu olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, 3A uydusu ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
''TÜRKSAT 3A 1296 Mhz'lik pazarlanabilir kapasiteye sahip olacaktır. Bu kapasite, TÜRKSAT 1C uydusunun yaklaşık iki katı kadar büyüklükte bir kapasiteye denk gelmektedir. TÜRKSAT 3A halen uzaydaki yörüngesinde bulunan TÜRKSAT 1C uydusunun mevcut trafiğinin tamamını karşılayacaktır.
TÜRKSAT 3A 20 yıl boyunca hizmet verebilecektir. TÜRKSAT 3A'nın 42 derece doğu lokasyonunda devreye girmesiyle birlikte mevcut televizyon, radyo ve VSAT aktarımları çok yüksek hız ve kalitede gerçekleştirilebilecektir.''
1989'DAN 2015'E
Açıklamada Türkiye'nin ilk uydu girişiminin 1989'da başladığı ve atılan bu ilk adımla, TÜRKSAT 1A uydusu üretildiği hatırlatıldı. 1994 yılında TÜRKSAT 1B uydusunun hizmete sokulduğu, sonraki yıllarda ise TÜRKSAT 1C ve TÜRKSAT 2A uydularıyla iletişim alanında yeniliklerin takip edildiği belirtildi ve ''TÜRKSAT 3A ile birlikte yeni bir atılım gerçekleştirmiştir'' denildi.
TÜRKSAT 3A'nın yapımı için ilk resmi girişimlerin 2005 yılının Nisan ayında başladığı dile getirilen açıklamada ''23 Mayıs 2008'de uzaya gönderilecek olan TÜRKSAT 3A'nın ardından 2011 yılında TÜRKSAT 4A uydusunun uzaya gönderilmesi ve 2015 yılında da tasarım, entegrasyon ve test aşamalarının tamamı Türk mühendis ve Türk uzay sanayisinin ürünü olacak ilk milli uydumuz TÜRKSAT 5A'nın uzaya gönderilmesi hedeflenmektedir'' ifadelerine yer verildi.
TÜRKSAT HAKKINDA
TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş'nin, TÜRKSAT uyduları ve diğer uydular üzerinden her türlü uydu haberleşmesini gerçekleştiren dünyanın önde gelen uydu operatörlerinden biri olduğu bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:
''TÜRKSAT 1996 yılında kurulan Eurasiasat SAM şirketine de sahiptir. TÜRKSAT A.Ş, TÜRKSAT 1C ve TÜRKSAT 2A (Eurasiasat 1) uyduları ile, Avrupa'dan Asya'ya uzanan geniş bir coğrafyada hizmet vermektedir.
Şirket, TV ve radyo yayıncılığının ve yurt içi kablo hizmetlerinin (KabloTV, KabloInternet) yanı sıra, kırsal alan telefon haberleşmesi, acil durum haberleşmesi, uluslararası telefon haberleşmesi, uydular üzerinden kurumsal ağ hizmetleri sağlamaktadır.
e-Devlet Kapısı'nın teknik altyapısı ve kamu kurumları ile entegrasyonunu da üstlenen TÜRKSAT A.Ş, Genişbant VSAT projesi ve daha pek çok yeni projeyle birlikte uydularımızın etkin biçimde kullanılmasına öncülük etmektedir.''
(AA) | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:18 pm | |
| KPSS başvurularında son gün
Lisans mezunları ile lisans programlarından mezun olabileceklerin katılacağı Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) 28 Nisanda başlayan başvuru süresi bugün mesai saati bitiminde sona erecek. Sınava başvurmak isteyenler, ''2008-KPSS Lisans Kılavuzu'' ile aday bilgi formunu 2 YTL karşılığında başvuru merkezlerinden alabilecek. KPSS'ye, öğretmen adaylarının da başvurması gerekiyor. Adaylar, başvuru merkezleri ile ilgili bilgilere ÖSYM'nin www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. KPSS'ye daha önce girmiş adaylar, internet üzerinden başvuru yapabilecekler. İlk kez girecek adaylar ise sınav ücretini yatırdıktan sonra başvuru merkezlerinden randevu alarak başvurularını gerçekleştirecekler. KPSS kılavuzunda, Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR), KPSS sonuçlarının normal, özürlü ve eski hükümlü işçi alımında da kullanacağına ilişkin duyurusuna da yer veriliyor. Lisans mezunları ile lisans programlarından mezun olabileceklere yönelik düzenlenecek KPSS, 28-29 Haziran 2008'de cumartesi sabah, cumartesi öğleden sonra, pazar sabah ve pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda gerçekleştirilecek. Cumartesi sabah oturumuna tüm adayların katılması gerekiyor. Ortaöğretim ve önlisans mezunları ile bu öğrenim düzeylerinden mezun olabilecekler için düzenlenecek KPSS ise 21 Eylül 2008'de yapılacak. Bu adayların başvuruları ile ilgili ayrıntılı bilgi daha sonra ÖSYM tarafından duyurulacak. | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:19 pm | |
| Süper Loto çekilişi yapıldı
Süper Loto çekilişi yapıldı
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen Süper Loto 6/54 oyununun bu haftaki çekilişi yapıldı.29. Hafta'nın kazandıran numaraları; 2, 11, 17, 19, 25 ve 29 olarak belirlendi.
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen Süper Loto 6/54'ün bu haftaki çekilişinde de 6 bilen çıkmayınca, büyük ikramiye 6 milyon 193 bin 376 YTL 9 YKr haftaya devredildi.
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre; 29. Hafta çekilişinde 5 bilen 76 kişi 3 bin 880 YTL 70'şer YKr, 4 bilen 3 bin 936 kişi 80 YTL 65'er YKr, 3 bilen 80 bin 838 kişi de 6 YTL 45'er YKr ikramiye alacak.
Bu haftaki çekilişte, 7 milyon 327 bin 152 YTL 79 YKr ikramiye dağıtıldı.Hasılattan Türkiye'nin tanıtımı, Çocuk Esirgeme Kurumu, Olimpiyat Oyunları, Savunma Sanayi ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na toplam 1 milyon 360 bin 533 YTL 93 YKr, ŞOV'a 503 bin 901 YTL 45 YKr, KDV olarak da 902 bin 763 YTL 46 YKr aktarılacak.Süper Loto 6/54'te büyük ikramiye, 9 haftadır devrediliyor.
AA | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:19 pm | |
| Başkent'te elektrik kesintisi
Dağıtım şebekelerinde önceden planlanan yıllık periyodik işletme, bakım, onarım ve tesis çalışmaları nedeniyle 12-13-14 Mayısta Ankara'nın bazı yerlerinde elektrik kesintisi uygulanacak.
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'den yapılan yazılı açıklamaya göre, elektrik kesintisi yapılacak yerler gün ve saat olarak şöyle:
12 Mayıs Pazartesi günü;
09.00-14.00 saatleri arasında, Altındağ'da, Başak Mahallesi 148. Sokak ve civarı, Çankaya'da, Bağcılar Mahallesi 5, 6, 9, 10, 37. sokaklar ve 35. Sokak'ın bir kısmı,
10.00-12.00 saatleri arasında, Çankaya'da, Harita Destek Komutanlığı,10.00-15.00 saatleri arasında, Çubuk'ta, Saray Beldesi Fatih Mahallesi'nin bir kısmı, Sirkeli Beldesi, Abadan, Karaköy, Karşıyaka, Kösrelik Kızığı, Yuva, Çalseki, Güzelyurt, Sarıbeyler, İkipınar, Kızılca, Kutuören, Melikşah, Gümüşyayla, Aksan Pano ve civarı, Fem Mobilya, Kösedağ Besicilik, Nergiz Besicilik, Kurusarı, Gümüşoluk köyleri,
13 Mayıs Salı günü;
09.00-14.00 saatleri arasında, Altındağ'da, Başak Mahallesi 149. Sokak ve civarı,
14 Mayıs Çarşamba günü;
09.00-14.00 saatleri arasında, Altındağ'da, Başak Mahallesi 141. Sokak'ın bir kısmı, Çankaya'da, Eskişehir Yolu Üstün Petrol, Bezci İnşaat, Vodafone, Tuborg kabin karşısı depolar.
(AA) | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:20 pm | |
| Telif ücreti sanatçıları böldü
Besteci ve yorumcu İlhan Şeşen'in de aralarında bulunduğu bazı ünlü sanatçıların, Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nden (MESAM) ayrılarak, Musiki Eseri Sahipleri Grubu'na (MSG) üye olması, MESAM ile ayrılan sanatçılar arasında tartışmaya neden oldu.
Şeşen, MESAM üyeliğinden ayrıldığını belirterek, MESAM yöneticilerinin işlerini yapmadıklarını, bu güçsüzlük nedeniyle haklarının gasp edilmekte olduğunu iddia etti.
MESAM'dan ayrılmalarının bir mücadele olmadığını söyleyen Şeşen, ''Sadece batmakta olan bir gemiyi terkten ibarettir. Hatta batan bir gemiden kıyıya yüzmeyi becerenler... Ben MESAM yönetimini beğenmiyorum. 2 dönem de hizmetinde bulunmama rağmen bir şey yapılamadığını gördüm. Dolayısıyla da istifa etme gereği duydum'' diye konuştu.
Şeşen, istifanın sebebinin eser sahiplerinin haklarına adil olarak kavuşmak istemesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:''Evet biz genel kurula ekip olarak gittik ama üye profili bizi seçmeye müsait değil. Yani biz de zaten bu işi yapmaya talip değiliz. Biz sadece haklarımızı istedik. Hadise budur. 3 dönemdir aynı yönetim seçiliyor. İlk ikisinde ben de oldum. Birincisinde istifa ettim hiçbir gerekçe göstermeden. Aslında gerekçelerim vardı. İkinci genel kurulda da yine beni yönetime seçtiler ısrarla. Ondan sonra geldim baktım ki olacak gibi değil o zaman da gerekçe göstererek 'bu yönetimle hiçbir şey olmaz' diye istifa ettim.
Bu genel kurulda da üye profilini gördüm. Eser sahibi olmayan şişmiş bir üye profili var. Eser sahibi olmayan birçok insan zamanında üye edilmiş. Eser sahibi olmayanlar eser sahibi olmayanları yönetime seçiyor. Dolayısıyla orada nasıl bir oyun oynandığını, nelerin yapıldığını asla bilmeyeceğim ve bilmek de istemiyorum. MESAM benim menfaatlerime göre hareket etmemiştir. Eser sahiplerinin menfaatlerine göre hareket etmiyor. Etmemekte de ısrar ediyor. Benim istifa gerekçem MESAM'ın eser sahiplerinin haklarını savunamamasıdır.''
Kendisinin koltuk kavgası bulunmadığını ve bu yönde talebi de olmadığını vurgulayan Şeşen, ''Benim isteğim haklarımıza bir an evvel kavuşmamız. Çok net bir rakam söylüyorum. Ben editörümden öğrendim. Benim ve benim gibi bir eser sahibinin normal şartlarda kanun uygulansa senede alması gereken para 700 bin YTL imiş. Ben tam olarak hesaplamıyorum ama senede 15-20 bin lira alıyorum'' dedi.
MESAM BAŞKANI BİNBOĞA
MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa da iddialara ilişkin Mart ayı sonunda demokratik bir genel kurula gittiklerini ifade ederek, o genel kurulda yönetime girmek için aday olan ve seçilemeyenlerin daha sonra MESAM'dan ayrılma yoluna gittiklerini dile getirdi.Binboğa, şunları söyledi:
''Bu arkadaşlar ne kadar yandaş arkadaşları varsa MESAM yönetim kuruluna girmek için geldiler. Aday oldular. Divan heyetine seçildiler. Hatta divan heyetinin yüzde 90'ı bunlardan oluştu. Bu giden arkadaşlar her MESAM genel kurulunda aday oldular. Biz üyelere genel kurulda bütün icraatlarımızı anlattık. Bilançolarımızı sunduk. Hepsi genel kurul tarafından tartışılıp ibra edildi.''
Ayrılma yolunu seçenlerin söylediklerinin bir tekinin doğru olmadığını belirten Binboğa, eleştirilen yurt dışı seyahatlere ilişkin olarak da her yıl katıldıkları uluslararası toplantılar bulunduğunu kaydetti.Binboğa, ''Gezmeye gitmedik, iş gezisi bunlar. Gelen arkadaşların da masraflarını sponsorlar karşıladı. Türkiye'nin müziğinin dünyayla entegre olması için yılda 1-2 toplantıya gidiyoruz'' dedi.
Türkiye'de telif almanın kolay bir iş olmadığını, pek çok dava açıldığını, bunların da masraflı olduğunu ifade eden Binboğa, bu masrafların birliğin genel sekreterlik payından yapıldığını, hatta bu paydan üyelerin sağlık sigortasına da kavuşturulduğunu, böylece mağdur durumda olan bestecilerin sağlık güvencesine kavuşturulduğunu anlattı.
Binboğa, ''MESAM'dan ayrılıp giden arkadaşların sağlık harcamalarını bir söylesek. Bunlar da genel sekreterlik payının içinden gidiyor. Yönetime gelemedikleri için bunu yaparken Türk telif yaşamına zarar verir bir hareket içine girdiler. Aslında kendi ayaklarına kurşun sıkıyorlar. Bindikleri dalı kesiyorlar. Biz Türkiye'de telifi yerleştirmeye çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.
Bu hareketin birliğin 5 bin 100 üyesinin zararına olduğunu dile getiren Binboğa, ''Yani yapılan iş neresinden tutarsanız tutun deve gibi bir şey. Her tarafı eğri bir şey. Bu kadar arkadaşın gitmesi, MESAM gibi Everest kadar büyümüş sistemin içerisinden devenin kulağından bir tüy almak kadar önemsiz bir şeydir'' diye konuştu.
AA | |
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:20 pm | |
| Kangal çocuğu parçaladı
Silivri'de kangal kırması köpek kendisini seven çocuğu parçalayarak öldürdü.
İşadamı Celal İlaldı'ya ait malikanesinin bahçesinde gerçekleşen korkunç olayda, 5 yaşındaki küçük Azad saldırının ardından olay yerinde hayatını kaybetti.
Köpek ile çocuğunun birlikte büyüdüğünü belirten acılı baba Celal İlaldı "Korkunç bir olay köpek beslemyi severdim ancak hayvana güven olmuyor. Ne zaman ne yapacağı belli olmuyor. Uzak durulması gerekir:" dedi.
Tekstilci işadamı 62 yaşındaki Celal İlaldı'nın malikanesinde büyük bir dram yaşandı. Silivri Ortaköy'deki İlaldı Malikanesi'nin bahçesinde, 9 çocuk sahibi olan İlaldı'nın 5 yaşındaki oğlu Celal Azad İlaldı, kendi besleyip büyüttüğü kangal kırması köpeği "Haydut" tarafından parçalanarak öldürüldü. Olayı anlatırken konuşmakta güçlük çeken baba, "Olay günü annesiyle İstanbul'a alışverişe gitmişlerdi. Ben evdeydim. Döndüklerinde Azad köpeği sevmek için kulübelere doğru koşmuş. Köpek o sırada parçalamış. Seslere gittim hemen kucağıma aldım. Silivri'de özel bir hastaneye götürdüm. Ancak zaten olay yerinde hayatını kaybetmişti. Çok korkunç bir olay. Şimdiye kadar hiç böyle bir şeye tanık olmadım. Daha önce bu köpeğin hiç saldırgan bir tavrını görmedim. Doktorlar kıskandığı için yaptığını söylüyorlar." dedi. Köpeği 6 aylıkken aldıklarını belirten acılı baba, "Azad'la birlikte büyüdüler. Her zaman yanına giderdi. Onunla oynardı. Ancak o gün öldürmek için saldırmış. Çok üzülüyorum. Kendi ellerimle beslediğim köpek çocuğumu öldürdü." şeklinde konuştu. Köpeğin yaşayıp yaşamadığından haberi olmayan baba Celal İlaldı, "Köpekleri severdim. İnsan dostu sadık dost olarak bilinirler. Ancak ne zaman ne yapacakları belli olmuyor. Evde beslenmemeli uzak durulmalı." şeklinde konuştu.
Yaklaşık 10 gün önce gerçekleşen olayın ardından bahçedeki köpek kulübelerini söktüren Celal İlaladı, oğlunun öldüğü yeri çiçek bahçesine çevireceğini belirtti. Çiçeklendirme çalışmalarını bugünden başlatan acılı baba, olay yerine çok sayıda gül diktirirken, ölen küçük Azad'ın fotoğraf albümlerinde kalan görüntülerde çok sevimli ve hareketli bir çocuk olduğu gözlendi.
Öte yandan olaydan sonra savcılığın emri ile Ortaköy Belediyesi tarafından gözlem atına alınan köpeğin çevresinden korktuğu gözlendi. Kapatıldığı otoparkta bir kamyonun altına giren köpek çevresine korku dolu bakışlarla baktı. Zabıta ekiplerinin müdahalesine rağmen girdiği yerden çıkmaması dikkat çekti.
Kanuni süre olarak 10 gün gözetim altında tutulacak köpeğin daha sonra hayvan barınağına götürüleceği belirtildi.
(CHA) | |
| | | SERKAN11 {***KRAL***}
Mesaj Sayısı : 1081 Yaş : 30 Nerden : KOCAELİ İş/Hobiler : -MeKaNcI- Lakap : aDS_Coo (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : !^^SeRkAn^^! (S.ADIM) : boşver sALLa (YAŞIM) : 13_14 gircem (NERELİ) : ***TOkat*** (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : (AVATAR) : Ruh Hali : Hayvanım : (Seviye) : Rep Puanım : 4682590022212 Ödülü : Kayıt tarihi : 08/09/08
mEkAnN mEkAnN: -MeKaNcI-
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Paz Eyl. 14, 2008 4:30 pm | |
| teşekürler arkadaşlar | |
| | | SERKAN11 {***KRAL***}
Mesaj Sayısı : 1081 Yaş : 30 Nerden : KOCAELİ İş/Hobiler : -MeKaNcI- Lakap : aDS_Coo (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : !^^SeRkAn^^! (S.ADIM) : boşver sALLa (YAŞIM) : 13_14 gircem (NERELİ) : ***TOkat*** (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : (AVATAR) : Ruh Hali : Hayvanım : (Seviye) : Rep Puanım : 4682590022212 Ödülü : Kayıt tarihi : 08/09/08
mEkAnN mEkAnN: -MeKaNcI-
| Konu: Geri: |||HABER_ARSİVİ||| Ptsi Eyl. 15, 2008 3:54 pm | |
| 3.6 milyar dolar kredi geliyor
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi'nin Yedinci Gözden Geçirme'si, IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından bugün görüşülerek onaylandı.
Gözden Geçirme'nin tamamlanmasıyla 2 milyar 248 milyon SDR (özel çekme hakkı- yaklaşık 3 milyar 644 milyon ABD Doları) tutarındaki kredi dilimi serbest bırakıldı.
Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, böylece, 11 Mayıs 2005 tarihinden bu yana IMF ile yürütülmekte olan Stand-By düzenlemesinin başarıyla tamamlanmış olduğu bildirildi.
IMF'ye, 7. gözden geçirmeye ilişkin gönderilen niyet mektubu da Hazine Müsteşarlığı'nın internet sitesinde yayımlandı.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın imzaları ile 28 Nisan'da IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahnn'a hitaben gönderilen niyet mektubunda, ekonomik performanstaki iyi gidişata işaret edilirken, ekoniminin, küresel finansal piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalar karşısında göstermiş olduğu dayanıklılığın, son 5 yılda uygulanmış olan ihtiyatlı politikaların bir sonucu olduğu belirtildi.
Niyet mektubunda, büyümenin, ''küresel eğilimlere paralel olarak ılımlı hale gelse de'', güçlü olmaya devam ettiği, ''Rekor düzeydeki petrol fiyatları toplam cari işlemler açığını genişletse de'', enerji hariç cari açığın GSYH'ye oranının istikrarlı bir seyir izlediği kaydedildi.
Mektupta, enflasyonun, büyük ölçüde enerji ve gıda fiyatlarındaki küresel artışın etkisiyle hedeflenen seviyenin üzerinde kaldığına, ancak çekirdek enflasyonun son 12 ay içinde önemli ölçüde azaldığına dikkat çekildi. Ayrıca, 2007 yılı faiz dışı fazlasının hedefin altında kalmış olsa da, net kamu borcu program hedeflerinin çok ötesine geçerek, GSYH'nin yüzde 30'unun altına indiğine dikkat çekildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi'nin Yedinci Gözden Geçirmesi amacıyla IMF'ye gönderilen mektupta, 8 Mart'ta kamuoyuna açıklanan revize ulusal hesap verileri esas alınırken, dış borçlanma ve net uluslararası rezervlere ilişkin tüm 2007 yılı Ağustos ve Aralık ay sonu hedeflerine ulaşılmasına karşın, enflasyonda, 2007 yılı Aralık ayı sonunda ''dış bantın aşıldığı'' kaydedildi.
Mektupta, merkezi yönetim harcamalarındaki hızlanmanın geriye çevrilmesinde yaşanan güçlükler, emekli aylıklarının ve sağlık harcamalarının (özellikle özel hastanelerde) öngörülenden fazla artması ve bazı ürünlere yönelik talebin (özellikle otomobil ve tütün) zayıf kalmasının etkisiyle tüketime bağlı vergi gelirlerinin azalması nedeniyle, 2007 yılı Nisan, Ağustos ve Aralık ay sonu kamu maliyesi hedeflerine ulaşılamadığı belirtildi. Ayrıca, büyük bir enerji kamu iktisadi teşebbüsünün (KİT) vergi borçları ve ödeme performansında yaşanan bazı olumsuzlukların da gelirleri olumsuz etkilediği vurgulandı.
Yapısal kriterlere ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi verilen mektupta, 2007 yılı Haziran ayı sonu yapısal kriterinin, Meclis'in erken seçim kararı alması nedeniyle yerine getirilemediği, ancak söz konusu düzenlemenin bu yıl Nisan'da çıkarıldığı anlatıldı. Sosyal güvenlik primleri ve vergiler için birleştirilmiş vergi beyannamesi formunun 2007 yılı sonuna kadar oluşturulmasına ilişkin yapısal kriter tutturulamadığı belirtilirken, ilgili kanunnun bu yıl Nisan'da yasalaştığı ve uygulamanın 2008 yılı sonuna kadar başlamasınının beklendiği kaydedildi.
YENİ POLİTİKALAR
Son dönemde çok sayıda politika tedbiri alındığı belirtilen mektupta, bu çerçevede özellikle, 2008 yılına ilişkin olarak kamu sektörü faiz dışı fazlasının GSYH'ye oranını yüzde 3,5 olarak hedefleyen ihtiyatlı bir mali politika oluşturulduğu, mali sürdürülebilirliğe önemli katkıda bulunacak bir sosyal güvenlik reformu kabul edildiği, vergi idaresinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atıldığı anlatıldı.
Enerji sektörünün güçlendirilmesine yönelik plan kapsamında nihai tüketicilere yönelik ortalama elektrik tarifeleri önemli ölçüde artırıldığı hatırlatılan mektupta, bunun 5 yıllık sürede yapılan ilk fiyat artışı olduğuna dikkat çekildi.
Bankaların karşılık yükümlülüklerinin uluslararası normlara uygun olarak güçlendirildiği belirtilirken, son gelişmeler doğrultusunda Stand-By Düzenlemesinin Yedinci Gözden Geçirmesi'nin tamamlanması talep edildi.
UYGULANMAMASI İSTENEN KRİTERLER
Mektupta, alınmakta olan telafi edici tedbirler ışığında, konsolide kamu sektörü faiz dışı fazlası, KİT'ler hariç konsolide kamu sektörü faiz dışı fazlası, merkezi yönetim ve sosyal güvenlik kuruluşlarının faiz dışı harcamaları ve sosyal güvenlik kuruluşlarının dengesine ilişkin 2007 yılı Aralık ayı sonu performans kriterlerinin uygulanmaması istendi.
2008 YILINA İLİŞKİN MAKROEKONOMİK ÇERÇEVE
Makroekonomik gerçekleşmeler ve 2008 yılı hedefleri hakkında da bilgi verilen mektupta, 2007 yılında GSYH büyümesinin, yüzde 4,5 düzeyinde gerçekleşerek hedefin yarım puan altında kaldığı, bunun kuraklığa bağlı olarak tarımsal üretimin düşmesi ve net ihracattaki zayıflamadan kaynaklandığı belirtildi.
Büyüme performansının, küresel ekonomik ve finansal dalgalanmalara karşı dayanıklılığını korumasının beklendiği vurgulanırken, global etkenler de dikkate alınarak, yıl sonu büyüme hedefinin bir miktar revize edilerek, yaklaşık yüzde 4,5 seviyesine çekildiği kaydedildi.
İthalattaki artışa karşın, 2006 yılında GSYH'nin yüzde 6'sı düzeyinde bulunan cari işlemler açığının geçen yıl yüzde 5,7'ye gerilediği, bu yıl ise temelde petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle bir miktar yükselerek, yüzde 6,5 civarında gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.
Geçen yıl doğrudan yabancı yatırımların cari işlemler açığının yarısından fazlasını finanse ettiğine işaret edilen mektupta, 2008 yılında doğrudan yabancı yatırımların, devam eden birleşme ve satın alma faaliyetleri ile yeniden canlanan özelleştirme uygulamalarının desteğiyle, cari işlemler açığının 4'te birinden fazlasını finanse etmesinın beklendiği kaydedildi.
Mektupta, ''Son dönemde küresel piyasalarda yaşanan kredi koşullarındaki sıkılaşma ve riskin yeniden fiyatlandırılması eğilimleri bağlamında, cari işlemler ve sermaye hesaplarındaki gelişmelerin yakından takip edilmesine devam edilecek ve gerektiği takdirde, politika ayarlamaları yapılacaktır'' denildi.
PARA POLİTİKASI
Düşük ve istikrarlı enflasyonun sürdürülebilir büyümenin temel unsuru oludğu vurgulanan mektupta, 2006 yılı ortasında piyasalarda yaşanan dalgalanmadan bu yana Merkez Bankası tarafından uygulanmakta olan sıkı para politikası sayesinde; artan küresel emtia fiyatları ve yapılması gereken yurt içi fiyat ve vergi ayarlamaları nedeniyle son dönemde yükselen enflasyon oranlarına rağmen, çekirdek enflasyon oranında 2007 yılının başlarından itibaren kayda değer bir düşüş yaşandığı kaydedildi.
''MERKEZ BANKASI, ENFLASYONU İNDİRMEYE ODAKLANACAK''
Dalgalı enerji ve gıda fiyatları ile uluslararası finansal piyasalara yönelik belirsizlikler, enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risk oluşturuyor olsa da; önümüzdeki dönemde, makroekonomik politikaların enflasyondaki düşüş sürecine destek vermeyi sürdürmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, ''Bu kapsamda, Merkez Bankası, enflasyon görünümüne ilişkin olumsuz gelişmelere 'olumlulara kıyasla' daha duyarlı olmak suretiyle, son dönemde gerçekleşen fiyat artışlarının ikincil etkilerini kontrol altına almaya ve enflasyon oranlarını resmi hedef seviyesine indirmeye odaklanacaktır'' denildi.
Dalgalı kur sisteminin uygulanmasına, uluslararası rezervlerin ihtiyaten artırılmasına devam edileceği ifade edilirken, uluslararası piyasalarda artan dalgalanmalar karşısında, son dönemde günlük asgari döviz satın alım miktarının (Merkez Bankası'nın 2008 yılı programında belirtilen 30 milyon dolar seviyesinden) 15 milyon dolara düşürüldüğü, bankaların 30 milyon dolara kadar Merkez Bankası'na ilave satım yapabilme seçeneği bulunduğu anlatıldı.
FAİZ DIŞI FAZLA HEDEFİNDE DEĞİŞİKLİK
Son yıllarda elde edilen yüksek faiz dışı fazla oranlarının; borcun GSYH'ye oranında, enflasyonda ve reel faizlerde sağlanan düşüşün ardındaki temel unsur olduğu kaydedilen mektupta, bu sayede kamu maliyesi artık çok daha güçlü bir konumda bulunduğu, bu durumun, maliye politikasının temel göstergesi olan, (revizyon öncesi) GSMH'nin yüzde 6,5'i seviyesindeki faiz dışı fazla hedefi yerine, açık bir orta vadeli mali çerçeve ortaya konulması imkanını sağladığğı belirtildi.
Buna göre, mali çerçeve, borcun azaltılması hedefine odaklanacak ve harcama hedeflerine ulaşmaya yönelik güçlendirilmiş kurumsal düzenlemeler içeriyor. Kısa vadede maliye politikası, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesinin desteklenmesi ve cari denge üzerindeki baskıların hafifletilmesine odaklanacak.
2008'e GSMH'nin en az yüzde 3,5'i oranında faiz dışı fazla elde edilmesi hedeflendiği bildirilen mektupta, ''Ekonomideki yavaşlama eğilimi dikkate alındığında, istihdam piyasası reformları ile (önceden 2009 yılı için planlanmıştı) bazı öncelikli yatırım projelerinin hızlandırılmasına imkan sağlamak için revizyon ihtiyacı doğduğu" vurgulandı.
GELİRLERİ ARTIRMAK İÇİN ALINAN TEDBİRLER
Buna göre, bu kalemlerin yaratacağı ek maliyet, toplamda GSYH'nin yüzde 0,5'ini aşmayacak. Bu hedeflerin yakalanabilmesini teminen, gelirleri artırmak amacıyla; akaryakıt ve tütün ürünlerine uygulanan maktu vergilerin ayarlanması ile gelir idaresinin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere, birtakım tedbirler alındı.
Mektupta, ''Her ne kadar gelir hedeflerine ulaşılacağına dair inancımız tam olsa da; gelirlerin tahminlerin altında kalması ya da kamu iktisadi teşebbüslerinin fiyatlamalarına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, diğer bütçe varsayımlarının gerçekleşmemesi halinde, ilave tedbirler uygulamaya konulacaktır'' denildi.
Mektuba göre, personel harcamalarının kontrol altına alınması amacıyla yeni memur alımlarına getirilen (devlet memuriyetinden ayrılanların en fazla yüzde 50'si kadar yeni memur istihdam edilmesi yönündeki) sınırlamalara uyuldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) açıklarının kontrol altına alınmasına yardımcı olmak amacıyla, sağlık harcamalarında verimliliğin artırılmasına yönelik tedbirler uygulamaya konulduğu anlatılan mektupta, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılan son fiyat ayarlamalarının, KİT'lerin 2008 yılı gelirlerini (fiyat ayarlaması yapılmamış olması durumuna kıyasla) GSYH'nin yüzde 0,4'ü kadar iyileştirmesinin beklendiği kaydedildi.
Mektuba göre, işgücü piyasası katılıkları ve istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılması için hazırlanan reform paketi, yakın gelecekte hayata geçirilecek. İstihdam paketinin bu yılın bütçesine olan maliyetinin GSYH'nin yüzde 0,25'inden daha düşük seviyede kalması temin edildi.
Bu yıl, sağlık harcamalarının hedefi aşmasına yönelik tedbirlerin alındığı belirtilen mektupta, sağlık sisteminin finansmanına ilişkin bir aktüeryal raporun Haziran ayı sonuna kadar yayımlanmasının planlandığı bildirildi.
Mektuba göre, KİT'lerden ayrılanların en fazla yüzde 10'u kadar yeni eleman istihdam edilmesine devam edilecek ve maktu vergiler ile KİT ürün fiyatlarının (enerji fiyatları dahil) program varsayımlarıyla uyumlu olması sağlanacak. Aksi takdirde, ivedilikle telafi edici tedbirler uygulamaya konulacak. Katma Değer Vergisi'nin veya Gelir Vergisi'nin yapısını bozacak sektörel vergi indirimlerinden ve kamu maliyesinin saydamlığına ve mali disipline zarar verecek bütçe dışı fon tesis edilmesi uygulamasından kaçınılacak.
Sosyal güvenlik reform kanununun Ekim ayından itibaren bütünüyle uygulamaya konulmasının beklendiği, sosyal güvenlik prim tahsilatının iyileştirilmesi amacıyla çeşitli önlemler alındığı anlatılan mektupta, vergi uyumunu artırmak amacıyla alınacak önlemler hakkında bilgi verildi.
Belediyelerin sokak aydınlatması dahil gecikmiş borçlarının çözümlenmesine ve elektrik sektörünün mali performansı üzerinde önemli olumsuz etkisi olan teknik kayıp ve kaçakların azaltılmasına yönelik detaylı bir eylem planı üzerindeki çalışmaların sürdüğü de bildirildi.
Mali sektör reformları hakkında da bilgi verilen mektupta, Merkez Bankası'nın mali istikrar açısından kur riskleri üzerindeki gözetimini etkinleştirmek amacıyla, şirketler kesiminin döviz pozisyonuna yönelik yeni bir anket çalışması başlattığı, anket sonuçlarının 2008 yılı sonu itibarıyla yayımlanacağı kaydedildi.
KAMU BANKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ
Mektuba göre, Halk Bankası'nın yüzde 24'lük kısmının önümüzdeki dönemde, piyasa şartlarına bağlı olarak, ikincil hisse arzına sunulması için hazırlıklar yapılıyor.Bu aşamadan sonra çoğunluk hisselerinin blok satışı yapılabilecek. Halk Bankası'nın tamamen özelleştirilmesi sonrası, Ziraat Bankası için de bir özelleştirme stratejisi hazırlanacak.
HEDEFLERİN ÇOĞUNA ULAŞILDI
Stand-By düzenlemesinin sonuna yaklaşılırken, programın başlangıcında belirlenen temel hedeflerin birçoğuna ulaşıldığı belirtilen mektupta, şöyle denildi:
''Programın başarısının bir yansıması olarak Türkiye, dünyanın geri kalanı ile olan ticaret ve yatırım bağlarını önemli ölçüde genişletmiş, AB ekonomilerine daha fazla yakınsama sağlamış, uluslararası rezerv pozisyonunu güçlendirmiş ve Fon'un mali desteğine olan ihtiyacını azaltmıştır. Önümüzdeki dönemde, disiplinli makroekonomik politikaları ve yapısal reformları devam ettirerek, kaydedilen ekonomik başarıyı daha da geliştirmek ve sağlanan ekonomik refahı daha da artırmak konusundaki kararlılığımız sürmektedir.'' | |
| | | | |||HABER_ARSİVİ||| | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|