123 (\S.MODREATÖR\)
Mesaj Sayısı : 109 (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (ADIM) : emre (S.ADIM) : coww (YAŞIM) : 15 (NERELİ) : _anKara_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Ruh Hali : Hayvanım : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 10/09/08
mEkAnN mEkAnN: 12
| Konu: Linux Hangi Sürüm daha iyi C.tesi Eyl. 20, 2008 4:07 pm | |
| Linux Hangi Sürüm daha iyi
Hangi dağıtım benim için daha uygundur? Hangi Linuxu kullanmalıyım? sorunun ufak bir araştırması.
Mandrakelinux
Web Sitesi: [Only Registered Users Can See Links]
Köken: Fransa
Paket Yönetimi: RPM
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
İşlemci Mimarisi: i586, amd64
Som Sürüm: 10.0
Hakkında: 1998 yılında Fransız Gaul Duval tarafından hazırlanmış bir Linux dağıtımı olan Mandrake Linux, Rethat tabanlıdır. Günümüzde en çok tercih edilen dağıtımların başında gelmektedir.Özellikle Linux'la yeni tanşıan kullanıcılar için tavsiye edilen bir dağıtımdır. Kolay kullanabilirlik özelliği ve Türkçeleştirme çalışmalarında başarılı sonuç elde etmesi sayesinde ülkemizde de en çok kullanılan Linux dağıtımı olma yolunda emin adımlar atmaktadır. Popüleritesini 9.0 sürümünden sonra yakalayan Mandrake Linux, bu başarısında kolay kullanılabilirliğin dışında görsel arayüze önem vermesi de var.Grafik arayüzde kurulum, standart masaüstü ortamı olarak KDE'nin seçilmesi bunlara bir işarettir. Kısaca, Linux'la yeni tanışıyorsanız Mandrake Linux'u denemenizi tavsiye ederiz.
Artısı: Ev kullanıcıları için biçilmiş kaftan, program indirme ve kurma işlemini kolaylaştıran URPMI sistemine sahip.
Eksisi: Bazı sürümleri yeteri kadar testten geçirilmeden duyuruluyor.Ve düzelmesi çok kolay olmayan buglar barındırabiliyor.
Fedora Core
Web sitesi: [Only Registered Users Can See Links]
Köken: ABD
Paket Yönetim Sistemi: RPM
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i386, PPC, SPARC, UltraSPARC, x86-64
Son Sürüm: 2.0
Hakkında: Eski adı Rethat olan Fedora Core, dünyada en yaygın Linux dağımı olarak bilinmektedir.1995 yılında Bob Young ve Marc Ewing adlı iki programcının girişimleriyle başlatılan Rethat Inc. bugün dünyanın sayılı yazılım ve network firmalarından biri.Ancak firma 2003 yılında aldığı bir kararla Rethat dağıtımının masaüstü sürümlerini artık geliştirmeyeceklerini sadece Red Hat Enterprise Linux adıyla sunucu piyasası için çalışıcaklarını açıkladılar.Firma, bu açıklamanın ardından Linux camiasına Fedora Core adıyla yeni bir dağıtım duyurdu.Fedora Core dağıtımı Rethat Inc. firmasının sponsorluğunda geliştirilen ve bir çok özelliğini Rethat 9 sürümünden alan bir dağıtım özelliğini taşıyor.Fakat Fedora Core Rethat dağıtımından farklı olarak her zaman bir proje olarak kalıcak.Yani gelişimi hiç bitmeyen ve isteyen herkesin geliştirebileceği bir dağıtım projesi... Fedora dağıtımının popüler oluşunun türlü sebepleri arasında firma desteği en büyük nedeni oluşturuyor belki de.Kimi çevreler tarafından pek sevilmesede oldukca başarılı ve bu yolda da emin adımlar atan bir dağıtım Fedora Core.
Artısı: Popüler bir dağıtım olması sebebiyle paket uyum sorunu yaşamazsınız.Sunucu olarak kullanılabilecek alt yapı ve özelliklere sahip.
Eksisi: RPM paket bağımlılığı kullanıcı için çok can sıkıcı olabiliyor.Bazı uygulamalarda gereksiz hata mesajları görebilirsiniz.
Knoppix
Web Sitesi: [Only Registered Users Can See Links]
Köken: Almanya
Paket Yönetim Sistemi: DEB
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i486
Son Sürüm: 3.4
Hakkında: Alman Klaus Knopper tarafından geliştirilmeye başlanan Debian tabanlı bir tür live CD.Sabit sürücünüze kurulum gerektirmeden ve sürücünüzdeki dosyalara bir zarar vermeden kullanabileceğiniz Knoppix, dünyada en çok tercih edilen live CD olma özelliğini taşıyor. Knoppix, özellikle Linux'la yeni tanışıcak olanların, Linux'un nasıl birşey olduğunu görmek isteyenlerin denemesi gereken bir dağıtım. Ve ayrıca da bir çok sistem yöneticisinin de kullandığı Knoppix sayesinde bilgisayarınız da hangi işletim sistemi yüklü olursa olsun, sabit sürücünüzdeki dosyalarınızı yedeklemek için kullanabilirsiniz.
Artısı: Kullanılabilirliği fazla olması, tek CD içerisinde standart tüm programları bulabileceğimiz ve dosya kurtarma işlemlerinde çok rahat işlem yapabileceğiniz bir live CD.
Eksisi: Yok.
SuSE
Web Sitesi: [Only Registered Users Can See Links]
Köken: Almanya
Paket Yönetim Sistemi: RPM
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: Ücretli (Ayrıntılı bilgi ıçin web sitesine bakınız)
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i586
Son Sürüm: 9.1
Hakkında: SuSE'nin diğer dağıtımlar arasındaki en büyük farkı lisanslanma şekli, multimedya özellikleri ve YaST adındaki denetim masasıdır.Çoğu Linux dağıtımından farklı olarak GNU/GPL olmayan SuSE'de bunun sebebi olarak YaST denetim masası oluşturuyor.Sisteminizle ilgili her türlü ayarı ve düzenlemeyi YaST sayesinde kolaylıkla yapabilirsiniz.Kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan YaST'ın hem grafik hem de konsol ekranda kullanılabilir özelliği bulunmaktadır.Ve diğer birçok dağıtım kendi denetim masalarını YaST'a benzetmeye çalışıyorlar.Ne kadar başarılı oldukları konusu tartışılır.. Özellikle Avrupa ve Amerika'da büyük ilgi göre ve birçok kullanıcısı olan SuSE, kurumsal alanlarda tercih edilen ilk dağıtımlar arasında yer alıyor. Bundan kısa bir süre önce Novell şirketi tarafından satın alındı.Novell'in SusE'yi satın alması sonrasında YaST'ın GPL olucağına dair bir çok dedikodu çıkmasına rağmen söz konusu şirketten net bir açıklama gelmedi. SuSE, kolay kullanılabilir arayüzü ve bilgisayarınızla ilgili her türlü ayarı rahatca yapabileceğiniz YaST ile yeni kullanıcıların ilk tercihleri arasında alıyor.
Artısı: Multimedya özelliklerine, görsel arayüze önem vermesi ve YaST denetim masasının kolay kullanılabilirliği kullanıcı için rahatlık sağlar.
Eksisi: YaST ve Sax gibi bir kaç SuSE programının açık kaynak kodlu olmaması ve bu sebebden internette full sürümlerinin bulunmaması.
Debian GNU/Linux
Web Sitesi: [Only Registered Users Can See Links]
Köken: Global
Paket Yönetim Sistemi: DEB
Standart Masaüstü: GNOME
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: Alpha, Arm, HPPA, i386, IA64, m68k, Mips, PPC, S390, Sparc
Son Sürüm: 3.0r2 woody(stable)
Hakkında: 1993 yılında Ian Murdock tarafından projelendirilen, günümüzde dünyanın dört bir yanındaki geliştiriciler tarafından geliştirilen Debian, Linux camiasında diğer dağıtımlar arasındaki "en özgür" dağıtım olarak bilinir. Günün her saati gelişime açık olan Debian'ın farklı sürümleri mevcuttur.Bunlar woody, sid ve sarge'dir. Woody stable(kararlı), sarge testing(test aşamasında) ve sid unstable(kararsız) olarak anlamları vardır. Kendi paket yönetim sistemi olan DEB'ı kullanan Debian, diğer dağıtımlar arasında en çok farklı işlemci de çalışabilme özelliğine de sahip. Özellikle yeni kullanıcılar için geliştirilmiş olan APT-GET paket yükleme sistemi ilk olarak Debian dağıtımında bulunmaktadır. Ancak yine de orta derecede br Linux bilgisine sahip kullanıcıların kullanmalarını tavsiye edebileceğimiz Debian, kendini "en özgür" hissedenlerin kullanmaları gereken bir dağıtım.
Artısı: GNU GPL görüşünü en çok savunan dağıtım olması ve gelişiminin çok hızlı yapılması.APT sistemi ile kolay program indirip kurma özelliği.
Eksisi: Kurulum ve kullanım sırasında grafik arayüzün kullanılamaması yeni kullanıcı için zorluk oluşturmaktadır.
Gentoo Linux
Web Sitesi: [Only Registered Users Can See Links]
Köken: ABD
Paket Yönetim Sistemi: SRC (Portage)
Standart Masaüstü: -
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: x86, AMD64, PPC, SPARC, MIPS
Son Sürüm: 2004.1
Hakkında: FreeBSD ve Linux geliştiricisi olan Daniel Robbins tarafından kodlanmaya başlanan Gentoo, gelişimini uzun süre FreeBSD'ye benzeyerek geçirdi.Daha çok orta ve daha üst düzey Linux bilgisine sahip kullanıcıların tercih ettiği bir dağıtımdır. Ev kullanıcısının rahatlıkla kullanabilmesi için hızlı bir internetin ve standart seviyedeki bir bilgisayarın gerekli olduğu Gentoo'da program kurma kolaylığı "emerge" adlı sistem ile hazırlanmıştır.Bu sistem sayesinde herhangi bir programı internetten indirme, kurma ve derleme işlemini "Makefile" komutundan daha kolaylıkla yapabilirsiniz. Yeni kullanıcılar için kısaca "öğrenilmesi çok şey var" olan Gentoo Linux'u daha teknik ve komutlarla kullanmak isteyenlerin denemesi gereken bir dağıtım olabilir...
Artısı: Initscript ve portage özellikleri.
Eksisi: Paket ve program derlemek için standart donanımda bir bilgisayara ve portage sistemi için iyi bir internet bağlantısına sahip olmanız sizin yararınıza olacaktır.
Slackware Linux
Web Sitesi: [Only Registered Users Can See Links]
Köken: ABD
Paket Yönetim Sistemi: TGZ
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türküe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i586
Son Sürüm: 9.1
Hakkında: 1992 yılında Patrick Volkerding tarafından geliştirilmeye başlanan Slackware, en eski Linux dağıtımı olma özelliği taşıyor.Herhangi bir paket yönetim sistemi tam olarak barındırmayan Slackware, Linux camiasında kod sevdasından vazgeçmeyen çok az dağıtım arasında yer alıyor. Kurmak istediğiniz programı tar.gz veya tgz olarak kaynak koddan kurmak zorunda olduğunuz için yeni ve orta ölcekli bilgiye sahip kullanıcılar için pek tavsiye edilmeyen bir dağıtım olma özelliğini taşıyor. Kararlı bir altyapıya sahip olmasına rağmen sunucu makinelerde pek tercih edilmeyen Slackware Linux'u isteğe ve bilgi kapasitesine göre kullanabilirsiniz.
Artısı: Bilen kullanıcı için oldukca iyi ve kararlı bir yapıya sahip.
Eksisi: Program kurulumunun kaynak koddan yapılması sebebiyle herhangi bir programı güncellemek veya silmek istediğinizde sorun yaşayabilirsiniz.Rahat kullanmak için Linux bilgi seviyesinin üst düzeyde olması tavsiye edilir. | |
|
SERKAN11 {***KRAL***}
Mesaj Sayısı : 1081 Yaş : 30 Nerden : KOCAELİ İş/Hobiler : -MeKaNcI- Lakap : aDS_Coo (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (TAKIMI) : (ADIM) : !^^SeRkAn^^! (S.ADIM) : boşver sALLa (YAŞIM) : 13_14 gircem (NERELİ) : ***TOkat*** (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : (AVATAR) : Ruh Hali : Hayvanım : (Seviye) : Rep Puanım : 4682590022212 Ödülü : Kayıt tarihi : 08/09/08
mEkAnN mEkAnN: -MeKaNcI-
| Konu: Geri: Linux Hangi Sürüm daha iyi C.tesi Eyl. 20, 2008 9:54 pm | |
| | |
|
mowazange *(YENİ-ÜYEMİZ)*
Mesaj Sayısı : 1 (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (ADIM) : _DOLDUR_ (S.ADIM) : _DOLDUR_ (YAŞIM) : _DOLDUR_ (NERELİ) : _DOLDUR_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 09/09/09
| Konu: Geri: Linux Hangi Sürüm daha iyi Çarş. Eyl. 09, 2009 5:11 pm | |
| BENCE PARDUS HEPSİNDEN İYİ. HEM GÜNCELLEME HEM KURULUM HEMDE TÜRKİYE İÇİN GELİŞTİRİLİYOR OLMASI. SPONSORLARI VE GELİŞTİRİCİLERİTÜBİTAK-TÜRK SİLAKLI KUVVETLERİ - ULUDAĞ ÜN..- SABANCI ÜNİVERSİTESİ. KULLANICISI T.S.KUVVETLERİ. YALI VE PİSİ İLE KOLAY KURULUM. BİNLERCE PAKET. | |
|