123 (\S.MODREATÖR\)
Mesaj Sayısı : 109 (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (ADIM) : emre (S.ADIM) : coww (YAŞIM) : 15 (NERELİ) : _anKara_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Ruh Hali : Hayvanım : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 10/09/08
mEkAnN mEkAnN: 12
| Konu: LİNUX C.tesi Eyl. 20, 2008 4:09 pm | |
| LİNUX
Linux’un Temelinin Atılması
Richard M. Stallman, 1970'li yıllarda MIT (Massachusetts Institute of Technology)'nin Yapay Zeka laboratuvarlarında serbest yazılımı bir yaşam şekli olarak benimsemiş bir grupla beraber 1980'li yılların başına kadar yazılım geliştirici olarak çalışmıştır. Bir röportajında: "Kendimi özgür olmayan (kaynak kodu kapalı olan) yazılımların hakim olduğu ve kullanıcıların yardımsız bırakıldığı, parçalanmış ve birlikte çalışmanın korsanlık olarak nitelendirildiği çirkin bir sosyal sistemin içinde buldum. Bu tür bir yaşantıyı reddettim. Ancak işimi özgürlüğe ve birlikte çalışmaya adadığım zaman yaptıklarımdan gurur duyabileceğime karar verdim." Ve 1984 yılında tamamen özgür yazılımların meydana getirdiği bir işletim sistemi ve işletim sisteminin araçlarının geliştirilmesi çalışması böylece başlamış oldu, işte bu çalışmanın adı GNU idi.
GNU Is Not Unix
GNU Projesi Unix mimarisini temel alan ancak Unix olmayan özgür bir işletim sistemi oluşturmak için Stallman tarafından başlatılır. GNU Projesinde bir işletim sistemi oluşturmak için ihtiyaç duyulacak olan pek çok uygulama geliştirilir ancak ciddi bir eksik vardır! Çekirdek...GNU Projesi Hurd isimli çekirdeğini tamamlamaya çalışadursun gözlerden uzak bir kenarda ilginç gelişmeler yaşanmaktadır.
Özgür Yazılım / Free Software
Bilgisayar yazılımlarını kullanma, inceleme, kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakkını bize sunan Özgür Yazılım akımı ortaya çıkar.1985 yılında Özgür Yazılımların ve Özgür Yazılımcıların haklarını yasal olarak korumak için Free Software Foundation kurulur.1991 yılına gelindiğinde Özgür Yazılımları lisanslamak için General Public Licence (Genel Kamu Lisansı) yayınlanır.
LINUX
Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi tamamen hobi olarak GNU araçlarını kullanarak Minix türevi bir çekirdek geliştirir. Linus Torvalds Minix e-posta listesine (comp.os.minix) gönderdiği bir ileti ile Minix türevi bir çekirdek yazdığını ve geliştirmeye açık olduğunu duyurur.Linux İnternet ortamında büyük bir hızla geliştirilmeye başlanır...1991 yılında ilk Linux
sürümü (0.02) çıkartılır.Linux çekirdeği GNU Projesinin en büyük eksiğini tamamlamıştır. Artık özgür bir işletim sistemi için gereken her şey tamamdır.
Bu özgür işletim sistemi GNU/Linux olarak adlandırılır.
Linux tek başına bir işletim sistemi değildir yalnızca sistemin çekirdeğidir. Sıra dışı geliştirme modeliyle Linux İnternet ortamında tamamen gönüllü çabalarla çok hızlı bir şekilde evrim geçirir.Çok sayıda geliştiricinin yapmış olduğu iyi-kötü, doğru-yanlış tüm katkılar -şu an bile sürmekte olan- bir tür doğal seçilim ile ayıklanarak kodun gelişimi en iyi şekilde sağlanır...
Penguen de Nereden Çıktı?
1996 yılında Linux yeterli büyüklüğe ulaştığında Linux camiası bir Logo bulmak gerektiğini düşünmeye başlar. Kartal, piranha, köpek balığı gibi çeşitli logolar önerilse de Linus Torvalds'ın penguenleri sevdiği öğrenildiğinde logonun bir penguen olmasına karar verilir. Linus Torvalds'ın tarif ettiği ve Larry Ewing'in GIMP kullanarak çizdiği penguen genel olarak kabul görür. Seçilen penguene verilen Tux ismi Torvalds UniX veya smokin anlamına gelen Tuxedo kelimesinden türetilmiş olabilir.
Linux Nasıl Okunur?
Linux aynen görüldüğü gibi okunur.İngilizce bir kelime olmadığından Linaks, Layneks şeklinde okunmaz. Lünüx, Lünix, Linaks, Layneks gibi okunuşlar doğru değildir. Linux; Linuks şeklinde okunmalıdır.
LINUX’IN ÖZELLİKLERİ
A. BİRDEN ÇOK KULLANICI DESTEĞİ
İşletim sistemi aynı anda birçok kullanıcıya hizmet verir.
B. ÇOK GÖREVLİ
İşletim sistemi aynı anda birçok programı çalıştırır ve çok sayıda kullanıcıya hizmet verir. İşletim sistemi üzerindeki programları korumalı modda çalışırlar. Bu moda uygulamalar birbirini etkilemeden sanki tek başına çalışıyormuş gibi bilgisayar üzerinde çalışırlar.
C. ÇOK İŞLEMCİ DESTEĞİ
Linux işletim sisteminin çok işlemci desteği vardır. 16 işlemciye kadar destekleyen Linux işletim sistemleri vardır.
D. TCP/IP DESTEĞİ
Linux, yerleşik TCP/IP desteği ile gelir ve Internet bağlantılarını kolayca yapar.
E. ORTAMLAR, KABUKLAR
Linux’te çekirdek üzerindeki işlemleri kabuk (shell) sağlar. Örneğin bir komut yazdığınızda bu komutu yorumlayan program kabuktur.
F. DOSYA YAPISI
Linux işletim sisteminde dosyalar, dizinler (directory) halinde düzenlenmiştir. Yaygın olarak kullanılan bu yapıda, programlar, sistem dosyaları ve kullanıcı dosyaları belli dizinler içinde yer alır. Kullanıcılar kendi dosyalarını istedikleri dizinleri açarak tutabilirler. Dosya sistemi aynı zamanda hiyerarşiktir. En tepede bir kök (root) nokta bulunur. Ardından dizinler dallanarak devam eder.
GNU/Linux Neler Sunar?
Özgür Yazılım (GPL)
Özgürlük!
Esneklik...
Tutumlu Penguen
Güvenlik!!!
Geniş Uygulama Desteği
Düşük Maliyet
Özgür Yazılım (GPL)
Esnek yapısı ile sınırsız özelleştirme imkanı sunar, daha az donanım kaynağı tüketen bir yapısı vardır, daha güvenli ve güvenilir sonuçlar verir ve kullanıcıya kullanım kolaylığı sağlayan değişik masaüstü ortamları, geniş uygulama desteği,düşük toplam sahip olma maliyetini sunar.
Özgürlük!
Lisans sorunlarına ve lisans ücretlerine takılmadan özgürce bilgisayar kullanabilmek... Yazılımları dağıtabilmek, paylaşabilmek ve satabilmek...Bir yazılımı inceleyebilmek, değiştirebilmek veya değiştirilmiş halini yeniden dağıtabilmek...gibi özgürlükleri vardır. Free Software deki Free kelimesi Beleş anlamına değil Özgür Anlamına gelir.
Esneklik...
GNU/Linux çok çeşitli uygulamalar arasından seçim yaparak kendi işletim sisteminizi toplamanıza imkan tanır... Geniş bir yelpazeden seçilen farklı bileşenler kullanılarak belirli amaçlara uygun bir sistem elde edilebilir. Kaynak kodun açık olması ile ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenebilir. Değiştirilebilir.
Tutumlu Penguen
GNU/Linux daha düşük sistem ihtiyaçları ve verimli kaynak kullanımı ile sonu gelmeyen donanım satın alma ihtiyacını en aza indirir. Her yeni sürümde donanım değiştirmek zorunda değilsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız; daha fazla bellek ve işlemci satın alınabilir.Bellek ve İşlemci uymadıysa Anakart değiştirilir. Anakart uymadıysa kasa değiştirilebilir.
Güvenlik!!!
Kendisini ispatlamış Unix mimarisi üzerine kurulmuştur. Binlerce gözün gelişimi izleyip hataları temizlediği geliştirme ortamı sayesinde güvenilirdir. Bulunan hatalar çok hızlı bir şekilde gideriliyor. Kararlı yapısı, gelişmiş dosya sistemi ve kullanıcı yetkilendirme sayesinde verileriniz güvende. Çekirdek seviyesinde yer alan Güvenlik Duvarı ile ağ üzerinden gelecek saldırılara karşı üstün koruma... Bir e-posta aldınız. Açtınız virüslüymüş...Virüs mü, Antivirüs mü? Onlarda ne? Güvenlik duvarı ayesinde böyle şeylerle uğraşmıyoruz. Virüs, Trojan, Solucanlar, Börtü Böcekten uzak steril çalışma ortamı...GNU/Linux kendisini korumak dışında uygun şekilde yapılandırıldığında ağınızı ve ağınızda yer alan diğer bilgisayarları da koruyabilir. Virüslerden korunmak için bulunan kontroller; Iptables (Netfilter) Güvenlik Duvarı,Snort Saldırı Tespit Sistemi (IDS),Dansguardian ve Squid ile içerik kontolü.Clamav ile virüs kontrolü.
Geniş Uygulama Desteği
Hemen hemen her alanda ihtiyaç duyabileceğiniz ve kolayca ulaşabileceğiniz pek çok yazılım bulunmaktadır. E-Posta sunucularından, 3B tasarım programlarına kadar pek çok uygulama mevcut. Eğitim yazılımlarından oyunlara kadar pek çok özgür yazılım seçeneği var. Binlerce yazılım arasından kendimize uygun olanı seçebilme şansına sahibiz.
Düşük Maliyet
Düşük ilk sahip olma maliyeti, kararlı ve güçlü yapısı ile çok daha az sorun ve çok daha az destek maliyeti, yeni çıkan sürümlere geçişlerde kolay ve maliyetsiz geçiş, yüksek erişilebilirlik ile kesintisiz çalışma, çok daha az iş gücü kaybı, geniş donanım desteği ve daha verimli donanım kullanımı ile düşük donanım masrafları gibi maddi kolaylıkları vardır.
DONANIM GEREKSİNİMLERİ
Her Linux dağıtımı için farklı donanım gereksinimleri gerekebilir. Ancak, genel olarak gerekli donanımı tanımlamaya çalışırsak; Linux işletim sistemleri PIII, PIV gibi gelişmiş işlemciler, yüksek ana bellek ve disk kapasitesine gereksinim duymadan da çalışabilir. Intel 80386 işlemcili bir kişisel bilgisayar üzerine Linux kurmak mümkündür. Ancak bu konuda karar verirken; pazarda bulabileceğimiz, çok amaçlı kullanabileceğimiz ve üzerinde diğer uygulamaların da çalışabileceği bir donanım düşünmek gerekir.
Minimum 32-bit Intel tabanlı kişisel bilgisayar (kişisel) bilgisayar.
Minimum 32 MB ana bellek.
Minimum 1 GB sabit disk alanı.
Disket sürücü ve CD-ROM sürücü.
Linux'un Desteklediği Donanımlar
Kişisel bilgisayarlarda INTEL, AMD, CYRIX şirketlerinin tüm 80386, 486, 586, 686, Pentium, Pentium Pro işlemcileri,Tüm IDE, MFM, RLL sabit diskler,Çoğu SCSI sabit disk denetçileri,Çoğu ethernet ve G/Ç kartları,Birçok VGA, SVGA, EGA, HERCULES görüntü kartları Linux tarafından desteklenmektedir.
LİNUX’UN KULLANIM AMAÇLARI
Ücretsiz olarak dağıtılıyor ve gelişiminin hala devam ediyor olması bir çok kişinin Linux'un profesyonel alanlarda kullanılamayacağının düşünmesine yol açmaktadır. Oysa Linux işletim sistemini kullanan bilgisayarlar özel kullanım başta olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.
Kullanılan alanlar;
- Kişisel Kullanım
- İnternet Sunucusu
- Ağ Elemanı’dır.
Kişisel Kullanım
Linux evinde veya işinde UNIX işletim sistemi altında çalışmak isteyenler için ideal bir platformdur. Linux altında yer alan uygulamalar giderek sıradan bir kullanıcı için bile bu işletim sisteminin ilgi çekici hale gelmesini sağlamaktadır. Gelişimleri henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, herhangi bir kişisel bilgisayardan beklenebilecek yazı editörleri, hesap cetvelleri, çizim yazılımları, veri tabanları birçok ihtiyaca cevap verecek düzeye gelmiştir. Örneğin LaTeX kullanıcıları MS-DOS altında buldukları desteğin çok daha fazlasını Linux altında bulabilmektedirler.
Internet Sunucusu
Üzerinde hali hazırda bulunan servislerin çeşitliliği, yeni çıkan servislere hızlı ayak uydurması, kolay yapılandırılabilmesi ve özellikle de düşük maliyeti sebebi ile yaygın olarak Internet servislerinin verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Zamanla verdiği ağ servisleri başka protokollere destek verecek şekilde genişletilmiştir. Şuanda linux,
- www sunucu
- DNS sunucu
- X Pencere sunucu … gibi yaygın TCP/IP servislerini verebilmektedir.
Ağ Elemanı
Linux yazılım desteği ile birçok ağ elemanının yerine geçebilecek bir alternatif olarak kullanılabilmektedir. Birden fazla ağın birbirine bağlanması amacıyla bir yönlendirici (router) olarak da kullanılabilmektedir. Yönlendirici olarak kullanıldığında kolaylıkla güvenlik amacıyla güvenlik duvarı (firewall) olarak yapılandırılabilmektedir. Bir ağ üzerinde bulunan iki segmanın trafiğini birbirinden ayıran bir köprü (bridge) olarak da hizmet verebilmektedir. Birçok kurumda bir veya daha çok modemin bağlanması amacıyla bir terminal sunucu (terminal server) olarak Linux kullanılmaktadır.
Linux Dağıtımı
Çekirdek olarak Linux çekirdeğinin kullanıldığı, çoğunlukla özgür yazılımların bir araya getirildiği, uygulamalar, yönetim ve yapılandırma araçları, masaüstü ortamı gibi bileşenlerden oluşan, kullanıcıya tam bir işletim sistemi ortamı sunan yazılımlar topluluğudur. Değişik amaçlar için özelleştirilmiş olabilirler. Aslında tüm Linuxlar temel olarak bir birinin aynısıdır...
Linux Dağıtımları;
●Pardus
●Debian
●Ubuntu
●Slackware
●Gentoo
●Redhat/Fedora
●Mandriva
●SuSE
LINUX SÜRÜMLERİ
• TURKIX 3.0
• UBUNTU 6.1