123 (\S.MODREATÖR\)
Mesaj Sayısı : 109 (ENERJİ) : (REPP) : (PAYLAŞIM) : (ADIM) : emre (S.ADIM) : coww (YAŞIM) : 15 (NERELİ) : _anKara_ (KANKA\'LIK) : (SİTE GÜCÜ) : Ruh Hali : Hayvanım : Rep Puanım : 100 Kayıt tarihi : 10/09/08
mEkAnN mEkAnN: 12
| Konu: Linuxun Getirileri ve Götürüleri C.tesi Eyl. 20, 2008 4:14 pm | |
| Linuxun Getirileri ve Götürüleri Pekçok insan, ``neden Linux?'' diye sorabilir. Belki de cevap önce kullanycynyn kendini tanymasy ile bulunabilir. De?i?ik yerlerde Linux kullanylmasy ve bunun sonuçlary hakkynda gözlemlediklerimizin y?y?y altynda çok kabaca:
E?er,
Bilgisayarla ili?kiniz belirli paket programlara dayanyyorsa, bilgisayar kullanmak için bilgisayar konusunda bilgi sahibi olmanyz gerekti?ine inanmyyorsanyz, bilgisayar ile u?ra?mak ho?unuza gitmiyorsa, sorunlarynyzy kendi ba?ynyza çözmeyi denemekten ho?lanmyyorsanyz, bir sorun çykty?ynda para vererek de olsa bu sorununuzu birisi aracyly?y ile çözmek istiyorsanyz
Linux kesinlikle size göre de?il.
Ama e?er,
Bilgisayarynyzla ilgilenmekten ho?lanyyorsanyz, bilgisayarda çykan problemlerle u?ra?mak ho?unuza gidiyorsa, di?er i?letim sistemlerinin sizi sykty?yna ve synyrlady?yna inanyyorsanyz, donanymynyzdan daha çok performans istiyorsanyz, UNIX i?letim sistemi ile çaly?mayy seviyorsanyz
Linux size göre olabilir.
Getirileri
UNIX i?letim sistemine sahip bir bilgisayar kullanmak istiyorsanyz ve bu i?letim sisteminde platforma ba?ymly bir yazylym kullanmyyorsanyz, Linux ideal bir çözümdür.
Linux ücretsizder. Sadece i?letim sisteminin maliyeti açysyndan de?il, verdi?i performans için ihtiyaç duydu?u donanym açysyndan da çok ucuzdur. Üstüne üstlük çok kullanylan ve bol yedek parçasy bulunan bir platform altynda çaly?ty?y için belirli bir Linux sisteminin performansyny artyrmak için yapylmasy gereken yatyrym ba?ka bir UNIX i? istasyonunu ayny oranda geli?tirmek için gereken yatyryma göre çok dü?üktür. Herhangi bir Sun bilgisayaryn hafizasyny iki katyna çykarmak için harcanacak para ile bir Linux-PC'nin hafizasyny iki katyna çykarmak için harcanmasy gereken parayy kyyaslamayy deneyin. Fakat ?irketler bazynda Linux'un bedava bir i?letim sistemi olmasy genelde gözardy edilir.
Bir Linux makine bu sayede sadece i?letim sistemi açysyndan de?il donanym olarak da ucuza gelmektedir.
Linux hyzla geli?tirilmektedir. Bu geli?imin en büyük yarary, ek***liklerin kullanycylaryn talepleri ve çabalary sonucunda hyzla giderilmesidir. Linux di?er tüm i?letim sistemlerine göre belirli bir donanym için daha hyzly destek verebilmektedir.
Linux çok de?i?ik donanymlar ve servisler icin özel olarak hazyrlanyr. Y?letim sisteminin temelini olu?turan çekirdek kullanycy tarafyndan da derlenebildi?i için, bu derleme syrasynda sadece kullanym amacyna yönelik alt programlarla donatylyr. Bu genel olarak daha sistemin performansyny artyrmaktadyr. (Örnek olarak SCSI donanymynyz yoksa çekirde?inizde SCSI ile ilgili alt programlara yer vermezsiniz)
Dezavantajlary
Linux'un serbestçe da?ytylyyor olmasy bir çok ki?inin bu i?letim sistemine güvenmemesine yol açmy?tyr. ``Ciddi bir ?ey olsa, bedava olmazdy !'' kanysy oldukça yaygyndyr.
Linux'un sürekli geli?iyor olmasy en büyük dezavantajlaryndan biridir. Henüz tüm ihtiyaçlara cevap vermemesi (hala Windows95 programlaryny çaly?tyramyyor ), geli?imin bazy a?amalarynda topyekün de?i?iklikler yapylmasy, geli?imi takip etmek için bazen sürekli yenileme yapylmasy, birçok kullanycynyn bu i?letim sistemine güvenmemesine yol açmy?tyr.
Linux herhangi bir ticari destek altynda geli?memektedir. Bunun en büyük yarary i?letim sisteminin ticari kaygylar ta?ymamasydyr. Ancak bunun yanysyra di?er i?letim sistemlerinde olan teknik destek, da?ytym ve belgelendirme alanlarynda ek***leri vardyr. Özellikle teknik destek ek***li?i, anahtar teslim çözümlere aly?my? kullanycylaryn çoklu?u Linux kullanycylarynyn sayysyny synyrlayan temel faktörler olmu?lardyr.
Bu konudaki ek***li?i gidermek için çe?itli gönüllü kurulu?lar, kullanycy gruplary olu?mu?tur. Zamanla Linux teknik deste?i ticari bir konu olarak ortaya çykmy?tyr. ?u anda tüm dünyada Linux çözümleri konusunda teknik destek veren dany?manlar bulunmaktadyr. Bu ki?iler ve kurumlar hakkynda ayryntyly bilgiyi Consultants-HOWTO belgesinde bulabilirsiniz.
Linux i?letim sistemini geli?tirenlerin ticari kaygylar gütmemeleri bazy ticari yazylymlaryn Linux üzerinde geli?memesine sebep olmu?tur. Linux üzerinde belirli konularda di?er i?letim sistemlerinden a?a?y kalmayan yazylymlar bulunmasyna ra?men, belirli bazy konularda çok zayyf kalmy?tyr. ( Mesela oyunlar )
Linux üzerinde yer alan çözümlerin hepsi, basit kullanycylaryn rahatça kullanabilece?i düzeyde de?ildir. Bazy çözümler kullanycylaryn belirli bir yazylym ve i?letim sistemi bilgisine sahip olmalaryny gerektirmektedir.
Sonuç olarak: Biz uzun süre Linux kullandyk ve çok zevk aldyk. Di?er i?letim sistemleri ile yapamady?ymyz birçok uygulamayy Linux sayesinde gerçekle?tirdik. Belirli bir donanym ile gösterdi?i performansyn bir çok i?letim sisteminin üzerinde oldu?unu gördük. Ne var ki her uygulama için Linux'un ideal bir çözüm olarak ortaya çykmady?ynyn bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde üzerinde geli?tirilen uygulama yazylymlary daha çok ki?iyi ba?ka i?letim sistemleri kullanmaktan vazgeçirecektir. | |
|